Omkring 20% af danskerne lider af for højt blodtryk. Og af disse er 30% ikke en gang klar over det.
Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til hjertekarsygdomme, så alle burde interessere sig for, hvad forhøjet blodtryk rent faktisk er.
Hvad er blodtryk?
Det er hjertet der sørger for at pumpe blod ud i dine pulsårer. Dit blodtryk er således et mål for, hvor hårdt dit hjerte skal arbejde, for at udføre denne opgave.
Blodtrykket angives i to tal;
- Slagtryk eller det systoliske blodtryk; det højest målte tryk i en pulsåre, idet hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud i kroppen
- Hviletrykket eller det diastoliske blodtryk; det lavest målte tryk i en pulsåres væg, når hjertet slapper af mellem slag
Hvad bør mit blodtryk være?
Når lægen måler dit blodtryk, bør det være under 140/90 (140 over 90). Hvis du måler det derhjemme i fred og ro, umiddelbart efter du er vågnet, skal det være under 135/85.
Hvis du er i risikogruppen for at udvikle en hjertekarsygdom eller allerede har udviklet en, har sukkersygdom eller nyresygdom, skal dit blodtryk være under 130/80.
Vi ser dog gerne et optimalt blodtryk omkring 120/65 ved personer mellem 18-80 år.
Hvad er forhøjet blodtryk?
Når dit hjerte skal arbejde mere (end hvad godt er) for at pumpe blodet rundt i dine pulsåre, er der tale om forhøjet blodtryk. Det sker, fordi pulsårene yder for meget modstand, og det slider på dit hjerte.
Hjertet kan med tiden blive tykt, stift og svækket – og det vil du gerne undgå.
Årsagerne til forhøjet blodtryk kan være mange, men især livsstil og arvelighed har stor indvirkning på din risiko for at udvikle det.
Et stort skyggetal
Mange danskere har som nævnt forhøjet blodtryk, men en stor del af disse ved det ikke eller mærker ikke noget til det. Nogle oplever måske symptomer såsom hovedpine, synsforstyrrelser, hjertebanken og åndenød.
Har du forhøjet blodtryk er risikoen for åreforsnævning med hjertekrampe og/eller blodpropper til følge større. På lang sigt øges risikoen for et forstørret hjerte, hjerneblødning samt hjerte- og nyresvigt.
Eftersom ingen af os ønsker nogle af disse scenarier, bør vi alle interessere os for vores blodtryk. Er du derfor det mindste i tvivl, bør du anskaffe dig en blodtryksmåler og/eller kontakte din læge med det samme. Prisen for en måler er måske et par hundrede kroner, og fordi en sundere livsstil nogle gange er nok til at sænke dit blodtryk, køber du dig selv muligheden for at gøre noget ved problemet, før det bliver et kæmpe problem – og medicin er påkrævet.
Nu ved du, hvad forhøjet blodtryk er – så sørg for at holde øje med faresignalerne. Især, hvis din familie har en historik på området.
Kilde: https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/forhoejet-blodtryk/