En opgørelse fra Diabetesforeningen viser, at antallet af danskere med type 1 eller type 2 diabetes er steget med over 30 procent på bare otte år.
I praksis betyder det, at mindst 356.000 danskere lever med diabetes. Jeg bruger ordet “mindst”, fordi over 100.000 danskere lever med udiagnosticeret diabetes ifølge Diabetesforeningen.
Foreningen selv siger, at der er tale om en stille sundhedskatastrofe.
Diabetes ændrer dit liv
Type 1-diabetes skal behandles med fornuftig kost, motion samt daglige indsprøjtninger med insulin. Formålet er at undgå symptomer på sygdommen, da disse kan føre til nedsat levetid og nedsættelse af livskvalitet.
For type 2-diabetes er behandlingen som udgangspunkt den samme (med undtagelse af daglige indsprøjtninger), men her er der især fokus på at tabe sig, da det forbedrer blodsukkeret markant. Som type 2-diabetiker er din bugspytkirtel stadig i stand til at producere insulin i modsætning til type 1-diabetikere, hvorfor fokus er på at undgå de livsstilssygdomme, der er forbundet med de risikofaktorer, der har udløst diabetes (højt blodtryk, overvægt, rygning, højt kolesterol og så videre).
Fordi diabetes er så livsomvæltende, som det er, og fordi det koster det danske sundhedsvæsen både resurser og penge, opfordrer Diabetesforeningen til at kroniske sygdomme såsom diabetes kommer i centrum for den forestående sundhedsstrukturkommission. Det bliver derfor spændende at se, hvorvidt kommissionen evner at håndtere dette problem, eller om jeg kan lave et nyt indlæg om det om 8 år.
For type 1-diabetes er der siden 2015 sket en stigning i antal tilfælde på 13%, mens det for type 2-diabetes er det tale 27%. I 2015 var der 265.000 tilfælde af diabetes mod nu 356.000 som nævnt ovenfor.
Hvad kan du selv gøre?
Jeg har tidligere skrevet om diabetes (se her), men helt kort handler det ofte om livsstil. Type 1 kan være svært at undgå, da der er tale om en auto-immun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber cellerne, der producerer insulin (hvorved de ødelægges). Den opstår ofte i forbindelse med anden sygdom eller infektion. Den er tilmed yderst genetisk bestemt.
Type 2 er “nemmere” at undgå (uden at være nem), da det her handler om at undgå overvægt, rygning, inaktivitet, indtage for mange kalorier. Men Type 2 diabetes tyder også på at være yderst genetisk bestemmende. Omend livsstilen her er mere afgørende for udviklingen.
Så selvom arv spiller ind og kan definere, hvor stor din individuelle risiko er for at udvikle sygdommen, så kan især type 2 i højere grad undgås gennem din livsstil. Dette kan vi hjælpe med. Så ved du allerede nu, at du er i risikogruppen eller har flere i din familie sygdommen, så kontakt os for en uforpligtende snak. At optimere din livsstil for at undgå sygdommen vil altid være den bedste måde at forebygge på.
Kilde: Læs her