Rigtig mange mennesker har en varierende hverdag med arrangementer, kontorarbejde eller dage, hvor man er “ude af kontoret”. Derfor benytter vi ofte, hvad vi kalder for “kompensationsprincippet”. Princippet går i alt sin enkelhed ud på, at når vi sparer kalorier ét sted, kan vi benytte dem et andet sted.
Hvis du misser et måltid, lægger du det sammen med måltidet efter. Det er det samlede antal kalorier der afgør for om du opnår dit mål.
Kompensationsprincippet er til de dage, hvor du ikke indtager ekstra, men i stedet kompenserer for, at du ved, fx at du senere på dagen skal til en fødselsdag eller skal spise ude (andre scenarier gør sig naturligvis også gældende).
Kompensationsprincippet går ud på, at du enten fjerner, reducerer i dine måltider i kostplanen eller øger din aktivitet. Hvis du fx skal i byen om aftenen, kan du med fordel give den ekstra gas med motionen, samt evt. skærer 1-2 måltid(er) væk i løbet af dagen. Ligeledes, hvis du skal ud at have en burger om aftenen med vennerne vil dette erstatte din aftensmad og hvis du så har motioneret lidt ekstra eller skåret lidt ekstra i en af dine mellemmåltider, så vil dette gå op i sidste ende.
Det handler i alt sin simpelhed om, at vi reducerer kalorieindtaget på ét tidspunkt af dagen for at gøre plads til kalorier et andet sted på dagen. Gennem motion giver vi plads til ekstra kalorier. Motion kan involvere træning, men også blot en længere gå-tur. Derudover er det også vigtigt at påpege, at dette ikke kun kan gøres på dagen, men også i løbet af hele ugen. Så hvis du får din burger fredag og ikke har kompenseret, kan du med fordel gå en lang tur om lørdag eller søndagen uden at spise ekstra dér.
I forhold til at øge muskelmasse eller forbrænde fedt handler det hele nemlig om, hvor mange kalorier som du indtager i forhold til, hvor mange kalorier din krop forbrænder. Naturligvis skal der tages hensyn til vitaminer og mineraler, men dette opnås gennem en sund og varieret kost, hvilket også er vores mål.