You are currently viewing Væske

Væske er afgørende for en større række af processer i kroppen. Uden tilstrækkeligt med væske vil vores performance falde, vores mave-tarm system vil ikke fungerer optimalt, vores kroppen får sværere ved at transporterer næringsstoffer rundt, vores led vil gøre ondt, kropstemperaturen vil være i ubalance og de kemiske processer som foregår i kroppen vil nedsættes.

Vi skal gerne drikke 2.5-3 liter vand dagligt. Vi benytter følgende udregning til dit væskeindtag:

33-35 ml x kropsvægt i kg = Anbefalet væske indtag

En nem måde at sikre dit væskeindtag vil være ved at medbringe en drikkedunk eller have en flaske vand med dig rundt. Dette kan både være i bilen, på kontoret osv.

Vand er essentielt for kroppen. Der er så mange af kroppens organer såsom: hjernen, leveren, huden, blodet, knoglerne og nyrerne, som det er essentielt for at have tilstrækkelig dækning af vand, da de ellers ikke fungerer optimalt.

Ved fysiskaktivitet transporterer vi vand ud af kroppen i form af sved, og ved blot et vandtab på 1-2% nedsættes vores præstationsevne en hel del. Så derfor er det rigtig vigtigt at holde kroppen hydreret. Derfor er det også vigtigt, at man sørger for at drikke FØR man følger sig tørstig, fordi når tørsten indtræffer er det et tegn på, at kroppen allerede er lidt dehydreret. Samtidig skal man også passe på ikke at få for meget vand, da dette kan være skadeligt.

Hvordan ved jeg så, om jeg får tilstrækkeligt med væske?

Når du går på toilet for at tisse, kan du se det på din urin. Er din urin helt klar, så har du drukket for meget på for kort tid. Hvis din urin er mørk, så har du drukket for lidt. Hvis din urin er lysegul, så har du fået tilstrækkeligt med væske i forhold til, hvad din krop har brug for på tidspunktet. Det betyder ikke, at du skal stoppe med at drikke vand resten af dagen, tværtimod. Sørg for at holde dit væskeindtag i balance.

Kaffe, the og ligth-produkter er fine at drikke. Indtag af kaffe og grøn-the efter kl 16.00, bør dog minimeres grundet at koffein-indholdet kan forstyrre vores søvnkvalitet. Koffein (som kaffe og grøn-the indeholder i en større grad) øger nemlig vores udskillelse af stress-hormonet kortisol, som frigiver adrenalin. Når vi bevæger os henad eftermiddagen og henimod aften vil vi gerne have kortisol så lavt som muligt for at sikrer optimal restitution og søvn kvalitet. Ligeledes gennemgår koffein en langsom nedbrydningsprocess i kroppen, som kan tage fra 8-12 timer afhængig af, hvor koffein-sensitive vi er.

Skriv et svar