You are currently viewing Spis ordentligt og få bedre sædkvalitet

Det giver egentlig ret god mening: Din sædkvalitet påvirkes af det, du spiser.

Faktisk påvirker kosten alt i kroppen. Men hver gang det bliver påpeget af forskere og lignende, kommer det nærmest som en overraskelse. Er du fast læser af bloggen, bør det dog ikke komme som en overraskelse.

Sædkvaliteten falder hos vestlige mænd

Og den falder i en alarmerende fart. I en gennemgang af 185 studier fandt man, at sædceller hos vestlige mand på 40 år er halvveret – altså en voldsom tilbagegang. Hvilket nok også forklarer, hvorfor flere og flere kæmper med at få børn sammenlignet med vores forældre og bedsteforældre.

Hvorfor falder vores sædkvalitet?

Her i vesten påvirkes vores sædkvalitet (i negativ retning) af ting som miljøgifte, rygning, alkohol og elektronik (for at nævne nogle få). Men vores kostvaner – og dermed livsstil – spiller altså også en rolle i vores sæds kvalitet.

Svenske forskere satte sig for at undersøge dette nærmere for at se, hvorfor det forholdt sig sådan.

Sukker og onani

De svenske forskere tog 15 mænd mellem 20 og 27 år og lod dem følge en kostplan nøje i 2 uger.

Uge 1 skulle mændende følge en kostplan baseret på de nordiske råd med vand mellem måltider. Som snacks måtte de spise frugt, grøntsager og mandler. Deres samlede kalorieindtag svarede til deres samlede forbrænding.

Uge 2 skulle mændende spise samme kost, men fik en mængde sukker svarende til 3,5 liter sukkerholdige drikkevarer (sodavand, juice, saftevand etc.). Dermed oversteg deres samlede kalorieindtag deres forbrænding (de var altså i kalorieoverskud).

Undervejs i forløbet skulle mændende onanere tre gange; en gang, da forsøget startede, en gang efter første uge og en gang efter forsøget sluttede.

Hvad fandt forskerne frem til?

Kosten påvirkede ikke det samlede antal sædceller, men de bevægede sig hurtigere og kom op på et normalt niveau hos samtlige deltagere – også de, der havde langsomme sædceller.

Sædcellerne fik mest fart på den første uge, hvor kosten udelukkende var sund.

På baggrund af ovenstående konkluderer forskerne ikke noget endegyldigt, men det kan pege i retning af, at dine sædceller har det bedre, når du spiser sundere. Men det opsigtsvækkende, at kvaliteten påvirkes på så kort tid, da man ikke tidligere har undersøgt dette.

Overvægtige har dårligere sædkvalitet

Studiets fund stemmer ret godt overens med den generelle forskning, der viser, at overvægtige mænd har en dårlige sædkvalitet og sædmobilitet end slanke/normalvægtige mænd. Sædkvaliteten falder ganske enkelt i takt med vægten stiger.

Samtidig har overvægtige kvinder også sværere ved at blive gravide end normalvægtige. Og generelt viser flere studier, at overvægt/fedme har en negativ effekt på reproduktiv sundhed hos både mænd og kvinder.

Selvom det er ilde hørt, er det blot endnu en grund til at gøre noget aktivt, når vægten stiger ukontrolleret. Det er usundt for kroppen – også selvom du som person har det godt med det og ikke er påvirket psykisk. Netop dette aspekt – farerne ved at være overvægtig – bliver et af mine fremtidige emner på bloggen.

Kilde:
https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000559

Skriv et svar