Det er ikke unormalt at have dårlig sædkvalitet i dagens Danmark. Ofte ved vi ikke engang, hvorfor det er sådan.

Men hvad kan du gøre for at modvirke dette? Altså ud over sund kost, holde en vægt inden for normalområdet og dyrke regelmæssig motion? Måske bør du supplere med omega-3 fedtsyrer.

Dansk studie undersøger omega-3 fedtsyrer

Et dansk studie (ikke ofte man ser et dansk studie i disse sammenhænge) påtog sig opgaven at undersøge, hvorvidt et indtag af omega-3 fedtsyrer var forbundet med en højere sædkvalitet (og generelt øget fertilitet).

Studiet blev udført på unge mænd gennem undersøgelser i forbindelse med værnepligten. Her udvalgte man unge mænd, som ikke blev valgt til at aftjene deres værnepligt og gav dem forskellige kosttilskud, herunder omega-3, over tre måneder.

Hvad fandt forskerne ud af?

Når forskerne sammenlignede de mænd, som indtog fiskeolie/omega-3 fedtsyrer med de mænd, der ikke gjorde, så de flere positive ændringer.

Sædvolumen forøgedes (det er positivt, da lav sædvolumen forbindes med en række sundhedsrisici), testikelstørrelsen blev større (igen positivt) og en række hormoner blev reduceret – hvilket også var positivt.

Og i ovenstående var der taget højde for andre kosttilskud, der kunne mudre billedet.

Omega-3 fedtsyrer forbedrer din sædkvalitet

Såfremt du er infertil (eller tenderer infertil). Hvis du er rask, er der ikke noget at hente på denne front.

Ret skal være ret: Studiet peger i retning af, at det er gavnligt at indtage omega-3 fedtsyrer/fiskeolie, hvis du er infertil eller tenderer det. Kosttilskuddet forbedrer blandt andet testikelfunktionen, sædvolumen med mere, hvilket er positivt.

Når/hvis du køber omega-3 fedtsyrer/fiskeolie, så sørg for at vælge en fiskeolie, hvor indholdet er overvejende EPA frem for DHA. Helst en 3:1 ratio – til nød en 2:1 ratio.

Og drop alt, der indeholder omega-6 eller omega-9: Disse fedtsyrer får vi så rigeligt af til daglig. Især er omega-3-6-9-tilskud fuldstændig åndssvage at indtage.

Skriv et svar