Træning på arbejdspladsen er ikke kun godt for medarbejderens helbred og trivsel – det sænker faktisk også korttidssygefraværet og øger produktiviteten.
Derfor kan det undre sig, at det ikke er mere udbredt, end det er.
Træning i arbejdstiden betaler sig
Et nyt ph.d.-studie af Just Bendix Justesen har fokuseret på effekten af træning i arbejdstiden blandt 400 kontoransatte. I to år trænede halvdelen af de ansatte én time ugentligt sammen med idrætsstuderende med markante forbedringer; efter år var de ansattes helbred forbedret markant og korttidssygefraværet var faldet med hele 56%. Samtidig var produktiviteten øget med 10%. Det er tal de fleste arbejdsgivere ville slå ihjel for.
Hos de ansatte, der ikke trænede, var der ingen målbare ændringer.
Fitnessinstruktør er dog ikke nok
Ifølge Just Bendix Justesen er det ikke nok for virksomhederne bare at ansætte en fitnessinstruktør – og det er muligvis her, flere virksomheder får kolde fødder.
For skal ændringerne rodfæstes, skal der stables et godt projekt på benene. Det kan derfor godt være, at der skal være en projektleder på det overordnede projekt, hvorunder en instruktør eller lignende er tilknyttet til selve det fysiske aspekt. Ud over fagligheden (instruktøren)(, er det en god ide at finde bannerførere/ambassadører, der i forvejen er aktive og kan være med til at trække andre med.
Ifølge Just Justesen er der nemlig større tillid mellem kolleger end til en chef eller sundhedsekspert. Derfor er det alpha og omega at få ambassadører blandt medarbejderne.
Kom igang
Så ønsker du at forbedre sygefraværet og produktiviteten i din virksomhed – og hvem vil ikke det – var det måske en god ide at kigge på medarbejdernes fysiske aktivitet. Det behøver ikke nødvendigvis være hård fysisk træning for at hjælpe – men det er klart, at en times god træning er bedre end en slentretur.
Kilde: SDU