You are currently viewing Træning beskytter mod aldersrelaterede skader

Aktive ældre, der har trænet hele livet,er bedre beskyttet mod aldersrelaterede skader senere i livet.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Ball State University. Resultaterne fra undersøgelse viser, at livslang træning beskytter delvist mod den øgede inflammatoriske profil i vores blod og muskler, der naturlig sker, når vi ældes. Træningen begunstiger i det hele taget en antiinflammatorisk profil i vores muskler.

Samtidig påpeger undersøgelsen, at fordelene er størst, hvis du har været fysisk aktiv hele livet/så længe som muligt, frem for at begynde med regelmæssig træning, når du bliver midaldrende eller ældre i det hele taget.

Aldringsproces

Det er ingen hemmelighed, at vi alle bliver ældre. Selve aldringsprocessen er kompliceret og vi ved ikke alt omkring den. Faktisk ved vi meget lidt om de aldersbetingede forandringer, der sker i vores celler.

Selvom vi ikke ved alt om aldringsprocessen, ved vi, at processen sker i ryk gennem forskellige perioder af vores liv. Det er en individuel proces, der rammer nogle tidligere og mere åbenlyst end andre (og også nogle kropsdele tidligere og mere åbenlyst).

Især vores muskler er udsatte, når vi bliver ældre. Stort set alle mister muskelmasse og styrke, når de bliver midaldrende og processen accellerer blot med alderen.

Tabet er muskelmassen forstår vi heller ikke 100%, men de fleste forskere er enige om, at en aldersrelateret forekomst af øget inflammation i kroppen spiller en rolle.

Selve undersøgelsen

Forskerne udvalgte 21 atletiske ældre mænd i 70’erne og 80’erne. De havde alle trænet regelmæssigt siden starten af 1970’erne.

Disse mænd indgik i en forsøgsgruppe med ti løbere og cyklister i 20’erne samt ti raske, men inaktive ældre mænd.

Alle fik taget blodprøver og biopsi af muskelvævet samt målt omkreds af lår. Alt dette for at få et indtryk af deres muskelmasse.

Det var tydeligt, at deltagernes lår afspejlede deres alder og livsstil. De yngre deltagere hade de kraftigste lår, mens de inaktive ældre havde de tyndeste. De aktive ældres lår var en smule mindre end de yngste deltageres.

Efter disse målinger gennemførte alle deltagere en intensiv vægttræningssession med én øvelse (leg extension). 3x 10 gentagelser med 70% af den enkeltes max (1RM). Der var to minutters pause mellem sættene.

Ingen af deltagerne styrketrænede til hverdag, hvorfor forskerne forventede, at denne øvelse ville belaste deltagernes ben anderledes end de var vant til.

Fire timer efter øvelsen, tog forskerne igen blodprøver og biopsier fra deltagernes lårmuskler for at måle den inflammatoriske respons på træning.

Stor forskel mellem deltagerne

Inflammation er ikke per definition dårligt. Bliver du akut skade, opstår der inflammation i dit væv, hvilket medfører den naturlige helingsproces igangsættes. Derudover opstår der også helt naturligt inflammation efter fysisk træning – dette starter den muskelopbyggende proces.

Men hvis der er kronisk inflammation i vævet, kan det være skadeligt og forhindre/forsinke musklens evne til at blive større og stærkere.

Deltagernes inflammatoriske respons var signifikant forskelligt fra hinanden. Mindst inflammation fandt forskerne i de yngre deltagere – ligesom det også var i begyndelsen af undersøgelsen. Der opstod kortvarigt inflammation som følge af træningen, men deltagernes kroppe reducerede hurtigt denne.

En tilsvarende proces fandt sted hos de aktive ældre, der dog producerede en smule mere inflammation.

Hos de inaktive ældre var der markant større – negativ – respons på træning. Her var inflammationen både markant højere og længere om at reduceres.

Hvad betyder resultaterne?

Undersøgelsen påpeger, at regelmæssig træning gennem hele livet hjælper til at bremse den naturlige aldringsproces i musklerne. Dette gøres ved at forbedre musklernes evne til at bekæmpe den aldersrelaterede stigende inflammation, vi alle oplever.

Omvendt viser undersøgelsen også, at inaktivitet – over tid – medfører at kroppen reagerer mere på inflammation – inflammationen øges og tager længere tid om at reduceres. Dette kan betyde, at muskelopbygning bliver sværere.

Som altid er det dog værd at bemærke, at der er tale om en lille undersøgelse. Der er derfor ikke tale om konklusioner eller facts, men udelukkende antydninger. Forskerne undersøgte eksempelvis ikke, hvorvidt deltagernes muskler ændrer sig over tid med styrketræning, selvom der var en indikation af, at de aktive ældres muskler var bedre forberedt til træningsstimuli.

Men – for der er et stort men – blot fordi det er bedre at træne hele livet, betyder det ikke, at det er for sent at komme igang. Selv hvis du først starter i dag, vil du opleve forbedringer i det inflammatoriske respons, når du bliver ældre. Du vil med andre ord gøre dig selv en tjeneste ved at træne – uanset hvornår du starter.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985808/

Skriv et svar