You are currently viewing NEAT: Den oversete faktor i et vægttab – Del 3/3

NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis – alt det du forbrænder, når du ikke dyrker motion, sover og spiser) står for en enorm del af vores daglige forbrænding.

Jeg har tidligere skrevet lidt om, hvad NEAT er (Del 1/3) og hvorfor det er vigtigt. Jeg har også beskrevet, hvordan vi tager på, fordi vi nærmest saboterer vores egen evne til at være aktive (Del 2/3) gennem elcykler, robotplæneklippere og så fremdeles.

Men der findes faktisk simple veje til at øge dit aktivitetsniveau – og til gengæld sænker du risikoen for kardiovaskulære sygdomme.

Der skal bare 2.000 skridt til

Du har helt sikkert hørt om, at du bør gå 10.000 skridt per dag. Og der hersker ingen tvivl om, at det for langt de fleste vil være gavnligt at gå 10.000 skridt dagligt. Det er ganske enkelt godt at bevæge sig.

Men kan mindre gøre det?

Nye studier siger ja.

En forskningsartikel, der samler syv studier på området, har undersøgt sammenhængen mellem kardiovaskulære “begivenheder” (slagtilfælde etc.) og skridt per dag. Og det viser sig, at for hver daglig 2.000-skridts forøgelse (op til 10.000 skridt), faldt risikoen for kardiovaskulære sygdomme med 10%.

Det betyder, at går du 10.000 skridt, falder din risiko for eksempelvis et slagtilfælde med 50% i forhold til en person, som slet ikke bevæger sig.

Større gevinst for folk med nedsat glukosetolerance

Har du fået at vide, at du er i risikogruppen for at udvikle diabetes og/eller få et hjertetilfælde? Så har du højst sandsynligt nedsat glukosetolerance, og det er skidt.

Men i forhold til ovenstående er der faktisk ekstra fordele.

Du sænker risikoen for slagtilfælde etc. med op til 8% årligt, for hver 2.000 skridt du går ekstra. Og det er altså oveni ovenstående.

Det betyder, at går du mellem 10.000 og 16.000 skridt dagligt, er din risiko for hjertetilfælde reduceret med op mod 74% i forhold til inaktive personer.

Det er voldsomt.

Anbefaler et minimum af skridt

Den gode nyhed er altså, at du selv ved et minimum af indsats (2.000 skridt er virkelig ikke meget, når du tænker over det), kan opnå store sundhedsmæssige fordele.

Så går du kun 3.000 skridt dagligt lige nu, hvilket mange kontorfolk gør, opnår du fordelene nærmest med det samme. Gå 2.000 skridt ekstra, og reducer din risiko med 10%. Og sådan kan vi blive ved.

Så er det simpelthen svært ikke at gøre noget, hvis du i forvejen er i risikogruppen.

Sælg robotplæneklipperen og køb en håndskubber (alternativt en batteri-klipper) – så sparer du penge og bliver sundere.

Eller cykel ned til supermarkedet (eller endnu bedre: Gå). Det hele tæller.

Uanset dit nuværende aktivitetsniveau, anbefaler jeg dog altid, at du tilbagelægger et sted mellem 7.000-8.000 skridt dagligt. Ganske enkelt fordi det ikke er fordelagtigt at være mindre aktiv end det.

Dyrker du motion ved siden af såsom styrketræning (hvor du ikke går så meget, men stadig er aktiv), kan mindre måske gøre det.

Men vigtigst af alt: Sørg for at få nogle skridt på kontoen.

Skriv et svar