Førstegangsfædre tager i snit 8,5 kg på det første år af deres barns levetid. Det viser en undersøgelse foretaget af hjemmesiden LighterLifeFast.com. Det svarer til mere end dobbelt så meget som dit barns fødselsvægt (afhængig af størrelsen på dit barn, selvfølgelig).
Og de af os, som allerede er forældre til ét eller flere børn, nikker garanteret genkendende til scenariet.
Hvorfor tager du på?
Årsagerne kan være mange, men oftest skyldes det den omvæltning, det er, at blive forældre/far. Den lille er den altoverskyggende hersker i hjemmet (muligvis overgået af konen 🙂 ), og alt skal tilpasses efter babyens behov og ønsker. Og så er der naturligvis hele søvnterrorismen, der oftest pågår, når barnet er spæd (og for nogle i længere tid).
Derudover vælger de fleste – med rette – at hellige sig familielivet og ofre aspekter af deres tidligere liv. Enten bevidst eller ubevidst. Det være sig forskellige former for socialisering, hobbyer etc. men også motion. Både decideret organiseret sport og andre motionsformer som styrketræning, løb og så videre.
Ovenstående er der ikke noget galt i. Men det er klart, at især hele humlen omkring manglende motion og en mindre aktiv tilværelse (socialisering medfører ofte lidt aktivitet af en eller anden art) gør, at du tager på. Øget vægt medfører ofte et lavere selvværd – specielt jo yngre du er. Blandt andet derfor er det yderst relevant at undgå unødig vægtøgning.
Årsagen til vi tager på, er fordi vi ofte spiser det samme som før baby eller tilføjer måske endda lidt mere hygge af den simple årsag, at du er mere stresset. Og med stressede mener jeg egentlig, at du er i søvnunderskud.
Hvad har babyer med stress at gøre?
Din nyfødte er sikkert lækkerheden selv. Men den er sikkert også en lille søvnterrorist både for dig og din bedre halvdel. Og hvor din bedre halvdel er født med nogle mekanismer, som gør hendes krop i stand til at selv at reducere mængden af kortisol (stresshormon) i kroppen som følge af søvnunderskud (reducere – ikke eliminere), så gælder det ikke dig.
Din krop frigiver stresshormonet kortisol som følge af blandt andet søvnunderskud. Og mangler du nok søvn, er din krop stresset. Ikke den slags, du bliver sygemeldt fra arbejde af (i hvert fald ikke indledningsvist), men den slags, der får dig til at crave mere mad, være irritabel og bare generelt en dårligere udgave af dig selv.
Og lige præcis den del med at “crave mere mad” er essentiel, når vi snakker om vægtregulering.
Din krop ønsker ikke at være stresset. Den vil altid søge at dæmpe frigivelsen af kortisol for at dæmpe stress. Stress bør kun være akut, og det er søvnunderskud ikke, hvis det er hver dag.
Hvad dæmper kortisol? Det gør mad da. Især kulhydrater er gode til dette. Og hvad indeholder ofte store mængder af kulhydrater? Jeps: Slik og søde sager. Jovist, de indeholder også en masse andet, men én makronutrient, de altid indeholder, er kulhydrater.
Så hvis du undrer dig over, du har fået en sød tand, efter du blev far, så kan ovenstående måske forklare det. Det er ofte derfor, at mange par tager på, når de er blevet forældre; de craver ganske enkelt søde sager lidt mere og giver normalvis efter. Det er en helt almindelig fysiologisk reaktion, som kan være svær at opdage, hvis du ikke er opmærksom på den.
Hvordan undgår jeg at tage 8,5 kg på?
Sov i et andet rum end din bedre halvdel og baby. Ej, selvom løsningen faktisk ville virke, går den nok kun hos de færreste par. Et barn har trods alt to forældre (må hellere indskyde, at familiesammensætningen selvfølgelig kan afvige).
Spøg til side. Løsningen er ikke mere indviklet end ved normalvis: Dyrk (mere) motion og forsøg at opretholde nogle sunde spisevaner. Men denne gang vil din krop nok bare kæmpe mod og dit liv er en smule mere kaotisk.
Find – sammen med din bedre halvdel – ud af, hvordan der kan blive plads til eksempelvis tre omgange motion i løbet af ugen. Det kan være 3×60 minutter, så det er overskueligt. Derudover skal I hjælpe hinanden med at spise fornuftigt, selvom det kan være virkelig svært med en lille en, der bestemmer det hele og et voldsomt søvnunderskud. Men det er muligt at vælge vindruer og melon frem for Marabou og bland selv slik.
En god ide kan være at skemalægge motionen, så I begge to ved, hvornår du er væk i 1-2 timer. På den måde er alle aligned, og I slipper for at skændes om det af den ene eller anden årsag. Samtidig er det en god ide at lave en madplan for ugen, så I kan købe de rigtige ingredienser og ved, hvad I skal have. På den måde er det mere overskueligt at få lavet maden.
Ta’ dig sammen, mand
En måde mange af mine klienter har stor succes med at undgå vægtøgningen (eller smide de overflødige far-kilo) er gennem mit “Ta’ dig sammen, mand”-forløb (læs mere her).
Her træner du sammen med ni andre mænd hver mandag aften. Ud over fællestræningen får du én times personlig træning med mig eller en af de andre trænere i centret.
Det betyder, at du, ud over forløbet, blot skal motionere én gang mere, så har du trænet tre gange hver uge.
Og tænker du nu, at du ikke har energi til at motionere, så husk på, at det giver energi at bruge energi.
På “Ta’ dig sammen, mand” holdet fokuserer vi selvfølgelig på træningen. Men det er vigtigt at pointere, at træningen aldrig kan stå alene. Derfor laver vi også en tilpasset kostplan og du får løbende kostvejledning undervejs.
Her oplever vi, at de fleste kærester/koner også kan få gavn af den kostvejledning, du får. Det gør samtidig, at dit projekt bliver et fælles projekt, I begge får gavn af. Og din kæreste/kone får en mere fit, gladere og mere energisk mand.
Der er selvfølgelig andre veje til Rom end “Ta’ dig sammen, mand”-forløbet. Måske foretrækker du tre løbeture hver uge (husk at starte stille og roligt op), en tur på mountainbiken eller noget helt tredje. Bare husk, at træning ikke kan stå alene. Du er nødt til også at adressere din kost (hvis dit aktivitetsniveau har ændret sig, men din kost ikke har).
Ønsker du at læse mere om “Ta’ dig sammen, mand”, finder du mere information her (det næste hold starter den 5. august 2019, så du kan stadig nå det, hvis du er hurtig – Få pladser tilbage). Du kan også kontakte mig på mail: cj@performancegym.dk for en uforpligtende snak om dine muligheder, hvis du ønsker at tage tyren ved hornene.