I første del af mine indlæg om NEAT (find det her), forklarer jeg, hvad NEAT er, og hvordan det påvirker et eventuelt vægttab.

Helt kort, så er NEAT al den energi, du forbrænder, når du ikke sover eller dyrker motion/sport. Det kan være at gå til/fra arbejde, det kan være havearbejde og det kan være en shoppingtur.

De færreste ved, hvor stor en rolle NEAT faktisk spiller i ens samlede forbrænding. Ofte tror folk, at en tur i træningscentret giver en tårnhøj forbrænding. Men sagen er den, at hvis du kun styrketræner, forbrænder du max et par hundrede kalorier i løbet af 30-60 minutter i centret. Hvis du derimod går 40 minutter til/fra arbejde hver dag, forbrænder du nærmest det samme – hvis ikke mere.

Så NEAT spiler en stor rolle i vægtregulering og vægttab. Men hvorfor saboterer vi det så for os selv og forsøger at lave så lidt som muligt?

Vi tager på, fordi vi er dovne

Det lyder ret hårdt, og det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer. Men dovenskab er med til at skabe nye behov – blandt andet behovet for at lave mindre. Og det skaber nye metoder til at undgå at bevæge os, fordi det er hårdt eller tager længere tid.

Tag el-cyklen som eksempel. El-cyklen er genial, hvis du har langt på arbejde, men stadig gerne vil have frisk luft uden at svede som e… gris. Men elcyklen hører ingen steder hjemme, når du bare skal cykle tre kilometer. Eller hvis du er 25 og bare ikke lige gider træde i pedalerne selv. Lader du elcyklen gøre alt arbejdet, ryger der lige noget af din daglige forbrænding der.

Eller tag elløbehjulet, som er det nyeste påfund (Segway’en kunne være med her, men i og med den ikke er udbredt i Danmark, er det ikke så aktuelt). Med elløbehjulet slipper du jo faktisk for at gå. Så i stedet for at gå 1-2 kilometer ned for at handle, tager du i stedet elløbehjulet. Det er sjovt, jovist, men erstatter du dine daglige gåture med et elløbehjul, ryger der også lidt ekstra forbrænding der.

Det bedste/værste eksempel er et meget udbredt dansk fænomen: At stå stille på rulletrapper/rullefortov. Rulletrapper og -fortov er lavet til at få tingene til at gå lidt hurtigere. I udlandet forstår man det, og de fleste går faktisk, når de opholder sig på et rullefortov eller -trappe. Herhjemme er det bare “stå over det hele og lad dig blive transporteret”. Heldigvis er der ikke rullefortov og -trapper over det hele, men det viser meget godt, hvordan vi danskere har det med at flytte os selv.

Og listen fortsætter

Jeg kan blive ved med at nævne eksempler. Alt, der starter med “robot-” hører ind under her. Gider du ikke slå græs? Robotplæneklipper. Træt af støvsugning? Robotstøvsuger. Vinduesvask? Jeps, der findes også en robot. Og det samme til gulvvask. Det bliver ved og ved, men sandheden er, at den manglende lyst til at lave fysisk arbejde eller transportere vores egen røv gør, at vi potentielt set tager på.

NEAT er så vigtigt, at du med al sandsynlighed ville have nemmere ved at vedligeholde din vægt eller tabe dig, hvis du droppede dine tre ugentlige styrketræningspas og bare valgte at gå rundt til alt, der lå inden for en fem kilometers radius. Du kan jo prøve det i en uge og se, om det gør en forskel?

Hvad gør jeg for at øge min NEAT?

Gør livet mere besværligt for dig selv. Hver gang du skal hente noget i supermarkedet, kan du jo overveje, om du kan tage cyklen frem for bilen? Eller gå i stedet for cyklen? Allerede ved at vælge en almindelig cykel eller bare vælge at snøre skoene gør, at du forbrænder markant mere end ved at tage bilen/et elektrificeret køretøj. Det at gå er en utrolig nem måde at forbrænde ekstra på uden rigtig at anstrenge sig – for det er sjældent hårdt at gå fem kilometer. Og faktisk forbrænder du det samme, som havde du løbet de fem kilometer. Det går bare langsommere.

Tag en omvej i dagligdagen, stig af bussen et par stop før tid eller sørg for at vælge kaffeautomaten længst væk på arbejde (eller længere væk end den nærmeste).

Gør livet lidt mere besværligt – så vil du muligvis opleve et vægttab (eller vedligehold af vægt) helt automatisk. Samtidig sparer du benzin/strøm/penge (hvis du overvejede at købe en robotplæneklipper eller elcykel). What’s not to like?

Jeg er med på, at ovenstående opfindelser sparer dig tid og giver dig mere fritid i din hverdag – og det omfavner jeg. Men hvis du i forvejen er meget inaktiv, bør du måske spørge dig selv, om du kan kombinere pligter med familie-/parforholdstid, så du slår to fluer med et smæk? Bare en tanke.

Skriv et svar