Danske forskere frygter lige nu en forværret fedmeepidemi i Danmark. Corona skaber psykisk og økonomisk usikkerhed – og det går alt andet lige ud over folkesundheden. For når folk mister deres arbejde og lever i frygt og usikkerhed for nuet og fremtiden, er det med til at forværre den psykiske tilstand hos selv den bedste. Og når vi så samtidig hele tiden får besked om at undgå social kontakt, forværres denne tilstand yderligere.
Fedme påvirkes også af psyken
Fedme er mere komplekst end blot “spis mindre og lav mere”. Det handler også om sociale og psykiske forhold. Og disse aspekter af vores liv er pt i voldsom forandring, hvilket påvirker de fleste. De fleste os opdager – alt andet lige – en forværret dagligdag i forhold til 2019.
Når du oplever økonomisk og psykologisk usikkerhed i form af arbejdsløshed og mindre social kontakt, reagerer din krop med stress.
Og en stresset krop skriger på mad. Når du er stresset, frigiver du kortisol (stresshormon), hvilket får dig til at crave efter mad.
Du kan dæmpe de cravings: Ved at spise. Og det medfører jo oftest vægtøgning.
Når Danmark så bliver lukket op og ned på nærmest daglig basis, indebærer det en stor forværring af mange menneskers hverdag på flere måder. Ud over manglende social kontakt, bliver flere også ramt økonomisk af de forskellige lockdowns.
Det stresser selv den bedste, og kan være med til at øge den enkeltes vægt/fedme, hvilket øger risikoen for følgesygdomme som sukkersyge, blodpropper og forhøjet blodtryk.
Færre danskere dyrker motion
Læg dertil det faktum, at færre dyrker motion (Læs mere om danskernes motionsvaner under Corona her), og du har en farlig kombi. Nu er endnu en lockdown så igang, hvor 61 kommuner får lukket samtlige idrætsfaciliteter (startende den 9. december 2020). Det forværrer blot det hele og øger risikoen for at flere mennesker bliver en del af statistikken/fedmeepidemien.
Når landet lukkes ned og danskernes kilder til motion ændres, bliver det sværere at få dyrket motion. Og derfor vælger færre at gøre det – selvom man jo “bare kan løbe en tur”.
Velfærdssamfundet hjælper de fleste
Heldigvis for os danskere, hjælper velfærdssamfundet mange, når de mister deres jobs eller på anden vis rammes af usikkerheder.
De færreste bliver truet på deres livssituation – men det behøver man jo ikke nødvendigvis for at være i risikozonen for at udvikle overvægt (eller forværre sin nuværende situation).
Så ja, vi er relativt godt stillede i Danmark, men det betyder ikke nødvendigvis, at fedmeepidemien ikke forværres. Adskillige grupper i befolkningen rammes skævt af Corona – og det gælder på tværs af sociale lag.
Mit bedste råd er derfor at fokusere på at få dyrket motion i det omfang, du har mulighed for (og overskud til). Selvom dit fokus måske er på noget andet, vil det gavne din sundhed uendeligt meget, hvis du i det mindste kan finde plads til gåture, styrketræning (eventuelt bare med kropsvægt) eller noget helt tredje.