Jeg arbejder primært med klienter, der har et ønske om at ændre deres liv. Eller i hvert fald nogle aspekter af deres liv. Typisk har de taget lidt for meget på eller døjer med en (eller flere) skavank(er).
I den forbindelse oplever jeg ofte en overbevisning om, at når blot få aspekter ændres, er alting godt. Så er man “back on track”. Så flyver kiloene af, skavankerne forsvinder og alle sundhedsmarkører forbedres markant.
Det næste quick fix
Først vil jeg lige indskyde, at ovenstående bestemt ikke er ondt ment. De personer, jeg arbejder med, er hverken ignorante eller uintelligente. De er bare mennesker. Ligesom du og jeg. Vi ønsker alle, at tingene går så nemt som muligt, og medierne gør det bestemt ikke nemmere at se realistisk på tingenes tilstand. Hver dag tudes vi ørerne fulde af det næste “quick fix”, den næste nemme slankekur og den næste motionsdille.
Men ligesom det sjældent er ét lille stykke kage, der gør dig overvægtig eller én misset løbetur, der er skyld i din manglende kondi, er det sjældent én lille ting, som gør hele forskellen for dit helbred/overvægt/liv.
Som udgangspunkt er det din livsstil, der er skyld i din nuværende tilstand – god som dårlig.
Derfor giver det sig selv, at skal du ændre dit liv, skal du ændre din livsstil. Og det er klart, at det kræver, at du tager stilling til aspekter i dit liv, som måske, måske ikke, gør skade på dit helbred. Men det kan være nødvendigt. Det er ikke én, lille ting, der ændrer dit liv.
Men det starter der.
Start i det små
Fordi en gennemgående livsstilsændring virker uoverskuelig for de fleste, er det ikke der, jeg tager fat, når jeg arbejder med klienter.
I stedet tager jeg fat på de små ting i hverdagen. Små ting, som vi oftest ikke tillægger værdi. Men som i det lange løb ændrer din sundhed markant.
Det kan være udskiftning af fløde til mælk i kaffen. Eller en liste over grøntsager, du skal smage på i denne uge.
Helt håndgribelige tiltag, der hjælper dig med at ændre tingenes tilstand.
Et simpelt spørgsmål som: “Hvad drikker du i løbet af en dag?” hjælper både mig og klienten med at finde ud af, om vi har misset et vigtigt aspekt. For når klienten så fortæller, at der ryger en smule vand, 0.5 liter cola og to cafe latte ned hver dag, præsenteres en gylden mulighed for at ændre noget simpelt – men som kan give et stort udbytte. Indtaget er ikke odiøst, men det kan nemt give 300-500 kalorier ekstra i løbet af en dag, hvor aktivitetsniveauet måske er ret lavt. Og hvis de kalorier får dig i et kalorieoverskud, svarer det til 300-500 gram ekstra sul på kroppen hver uge. Eller 15-26 kg årligt.
Stof til eftertanke.
Kan jeg få dig til at skifte colaen ud med en light-udgave (de er ikke farlige, punktum) og lave din latte om til kaffe med mælk, vil du opleve resultater. Små resultater. Men resultater.
Tilpas træningen
På samme måde får du ikke en avanceret træningsplan, hvor du skal stå på hovedet i 14 minutter efterfulgt af 5.6 kms løb i “pulszone 14” (medmindre du selvfølgelig har træningsniveauet til en avanceret plan). Du får en simpel, tilpasset plan. Tilpasset til dit niveau, dine behov og dit temperament. Ellers bliver det lige pludselig en udfordring at følge.
Min vigtigste opgave er at sørge for, at de ændringer, jeg beder dig lave, er så nemme som mulige at lave. De skal gerne medføre mindst mulige afsavn i dit liv. Jo flere afsavn, jo større risiko for, du ikke overholder de nye tiltag.
Derfor sammensætter jeg et program ud fra dine input. Så det passer til dig.
Tag højde for dig og dit liv
En livsstilsændring skal tage højde for dig og dine omgivelser. Det er klart nemmere for en 22-årig studerende, single mand at komme i superform end den 35-årige familiefar med to børn og krævende job. Der er ganske enkelt mere tid og energi til at gøre det.
Derfor tager jeg højde for der, hvor du er i dit liv. For dine omgivelser. Din familie. Og dig.
Det betyder også, at jeg ikke fjerner alt, der er sjovt. Nyder du en kold øl eller en god rødvin? Så skal der være plads til det. Spiller du fodbold med gutterne hver onsdag? Så tilpasser vi. Er det vigtigt for dig at kunne spise store bøffer hver lørdag? Det fixer vi.
Det er vigtigt, at du er med i det. Nogle ting skal ændres, men jo mindre ændringer synes, jo nemmere kan det være at ændre.
Jeg vil dog gerne indskyde, at det ikke er alt, der kan tages højde for. Er du eksempelvis “nødt til” at spise to plader chokolade hver dag, skal vi nok have kigget på den vane.
Løfte i flok eller alene
Skal din livsstilsændring lykkes, er det vigtigt at identificere, hvad der virker bedst for dig. Mine bedste erfaringer er styrketræning kombineret med cardio og fornuftig kost. Og fordi vi alle er forskelligt indrettet, og fordi videnskaben har vist, at det er nemmere at ændre sin livsstil, når man er flere om det, tilbyder jeg både 1-til-1 personlig træning og holdtræning.
1-til-1 personlig træning passer til de fleste. Her er fokus på dig og alting skræddersys til dig. Her opnår mine klienter imponerende resultater og lærer løbende at navigere i den kost- og træningsforvirrede verden, vi lever i. Samtidig lærer de at reflektere over deres valg i dagligdagen og træffe kvalificerede valg.
Holdkonceptet, “Ta’ dig sammen, mand”, er holdtræning for mænd med fokus på styrketræning, kondition og sammenhold. Konceptet indebærer én ugentlig fællestræning med andre mænd og én 1-til-1 træning med mig. Oftest er deltagerne tidligere klienter, som har haft 1-til-1 træning med mig i en kortere eller længere periode, og som derfor kan lidt mere selv – men som stadig ønsker en form for personlig træning. Her passer holdkonceptet perfekt.
Deltagerne har et formidabelt sammenhold og snakken går lystigt. Også uden for centret. Generelt ser jeg, at deltagerne fortsætter med at tabe sig, blive stærkere og få det bedre (det gælder også ved 1-til-1-træning). Samtidig reflekterer de løbende over deres liv og livsstil – og dét gør, at de tager ejerskab over ændringerne.
Flere veje til Rom
Selvfølgelig er der andre måder at ændre sin livsstil på, end at få hjælp af en personlig træner. Hvorvidt du gør brug af en personlig træner som mig, deltager på et hold, eller om du gør noget helt tredje eller fjerde, betyder ikke så meget. Men når du vælger at gøre noget ved din nuværende livsstil, så husk ovenstående råd. For hvis du forsøger at ændre alt med det samme, peger videnskaben på, at det ofte ender galt. Især hvis du ikke har opbakning/støtte fra andre.
Så husk det nu: Små skridt.