You are currently viewing Fordele ved styrketræning

Styrketræning vinder mere og mere indpas i danskernes bevisthed. Dels på grund af udbredelsen af træningscentre som Fitness World, Loop Fitness (selvom det er mere motion end styrketræning) og lignende kæder, som gør det nemt for Hr. og Fru Danmark at få trænet. Og dels på grund CrossFit, der, i hvert fald herhjemme, er blevet en sand landeplage med adskillige “boxe” rundt om i landet (en “box” er CrossFit’ish for center).

Og det er godt.

For fordelene ved styrketræning er mange. Og de er relevante for alle aldre og køn. Ja, der er også mange fordele ved en masse andre motionsformer såsom løb og cykling. Men du får noget ved styrketræning, som du ikke får andre steder.

Du bliver stærkere

Det ligger ligesom i ordet styrketræning, at du bliver stærkere. Men det er ikke desto mindre et aspekt, som man ikke finder i voldsomt mange andre sportsgrene. Jo, man får da en stærkere benmuskulatur af at spille fodbold. Og du bliver lidt stærkere i overkroppen gennem håndbold. Men ingen af de motionsformer kan styrke hele kroppens muskulatur som styrketræning.

Hvorfor er det godt at blive stærkere? Det er det, fordi alting bliver nemmere, når du er stærk. Uden undtagelse. Nævn én ting, som er nemmere, når du er slap?

Og hvis du starter din styrketræning nu, vil dit ældre jeg takke dig, da din alderdom uden tvivl bliver nemmere og sjovere, hvis du holder kroppen stærk.

Du styrker dine knogler

Ved at styrke dine knogler, mindsker du risikoen for brud. Det er især en risiko, i takt med du bliver ældre.

Styrketræning øger knogledensiteten og forbedrer knoglestruktur og knoglernes styrke markant – blot ved to ugentlige træninger á 30 minutter. Og der er altså ingen bivirkninger.

Styrketræning hjælper med at holde vægten (nede)

For at tabe dig, skal du forbrænde flere kalorier, end du indtager. Her er styrketræning knap så effektivt, sammenlignet med løb, gang, cykling og andre former for konditionstræning. Men styrketræning bidrager med at øge dit hvilestofskifte, som er den mængde kalorier, du forbrænder, når du er i hvile. Det vil sige, at styrketræning faktisk øger din forbrænding – selv når du ikke laver noget.

Som den kloge læser nok vil bemærke, kan der dermed være en taktisk fordel i at kombinere styrketræning med konditionstræning, da du hermed får øget forbrænding under og efter træning.

Blandt andet derfor kombinerer vi det i Performance Gym PT – det giver simpelthen bedre resultater.

Styrketræning beskytter dig, når du bliver ældre

Din evne til at balancere afhænger blandt andet af din styrke. Og når du bliver gammel, kan et fald i værste tilfælde være fatalt.

Styrketræning påvirker både din balanceevne, din koordinationsevne og din kropsholdning. Faktisk viser det sig, at du reducerer risikoen markant for at falde, når du bliver gammel, jo stærkere du er. Og det giver jo god mening.

Endnu en gang viser det sig, at styrketræning er en god forsikring mod alderdommen.

Din energi øges

Når du styrketræner, øger du dine endorfin-niveauer. Endorfiner er naturlige opiated, hjernen producerer. Når de frigives, øges dit energiniveau og dit humør.

Kender ud typen, der hele tiden træner? Og du forstår ikke, at vedkommende gider? Forklaringen kan muligvis findes i endorfinerne. Når du kommer ind i en god vane med træning, vil du blive næsten “afhængig” af frigivelsen af endorfiner. Du bliver med andre ord meget gladere og mere energisk, når du får trænet – så derfor kommer du afsted hver gang.

Nedsætter risikoen for diabetes

Diabetes er noget, der for alt i verden skal undgås. Og heldigvis kan det, for rigtig mange, undgåes.

Her har det vist sig, at styrketræning er rigtig effektivt til at undgå netop diabetes. Et studie lavet af Harvard og Syddansk Universitet viser, at risikoen for at udvikle type-2 diabetes falder markant, når du styrketræner. Kombinerer du styrketræningen med konditionstræning, reducerer du risikoen yderligere.

Styrketræning hjælper blandt andet med øget insulinfølsomhed, som er meget i fokus, når talen falder på diabetes. Dette skyldes blandt andet den øgede muskelmasse, du opbygger, når du styrketræner.

Og så er der det rent kosmetiske

Sidste punkt, jeg vil nævne, er muligvis det vigtigste for mange mennesker derude. Det omhandler nemlig dit udseende.

For styrketræning kan, som ingen anden motionsform, virkelig ændre din krops udseende (på andre måder end bare at blive tynd). Når du træner, opbygger du muskelmasse. Når du så samtidig får reduceret dine fedtdepoter, vil du opleve, at din krop formes på en helt anden måde. Markerede arme, antydning af den sixpack, er måske var en gang, og en ryg, der afslører, at der er tale om et stærkt mandfolk her.

Med styrketræning får du altså mulighed for at ligne det, du blev født som: En rigtig mand. Og inden nogle bliver krænkede, så er man selvfølgelig ikke mere mand, når man styrketræner. Man har bare større muskler.

Ingen grunde til at lade være

Jeg kan ikke understrege nok, hvor gavnligt styrketræning er. Skulle jeg vælge én motionsform, som alle burde lave, så var det styrketræning. Gamle som unge. Styrketræning er for alle og kan hjælpe alle. Og er du ligeglad med de gavnlige aspekter her og nu, så se styrketræning som en pensionsordning. For der er ikke meget sjov ved at have en god pensionsopsparing, men ikke være i stand til at bruge den, fordi man er blevet gammel og svag. Hold styrken ved lige gennem hele livet – så er du også frisk og frejdig som 75-årig.

Skriv et svar