You are currently viewing 30, fed og færdig

Du har måske hørt frasen “40 er det nye 30”. Et dejligt budskab, som forsikrer dig om, at det ikke er slemt at blive 40. Du er ikke nødvendigvis “40, fed og færdig”, bare fordi du bliver 40.

Men hvad nu, hvis det er omvendt? Hvad nu, hvis 30 er det nye 40? Er du i tvivl om, hvad jeg mener? Så bør du måske læse resten.

Er 30 det nye 40?

Jeg ser det hele tiden: Flere og flere 30-årige (+/- nogle år) “forfalder”. De tager på, stopper med at dyrke motion, mister gløden og virker i det hele taget drænet for energi. Inden de bliver 40.

Måske er det arbejdspres, måske er det en ny rolle som forældre – eller måske er det bare dovenskab. Men uanset hvad, er 30 på vej til at blive det nye 40.

Føler du dig ramt?

40, fed og færdig – eller er det 30, fed og færdig?

For et stykke tid siden skrev jeg artiklen “40, fed og færdig”, hvor jeg inddelte de 40-årige mænd i to kategorier. Én kategori, som var fed og færdig og en anden, som holdte sig igang. Den sidstnævnte er nok dem, der siger, at 40 er det nye 30. Førstnævnte er nok dem, der har følt sig som 40-årig længe før, de fyldte 40.

Er du en af dem?

Gruppen af “færdige” 40-årige mænd, var de mænd, som havde taget for meget på. De, der ikke dyrkede motion, og som derfor ikke havde energi til noget. Ingen energi til børnene og familien, ingen energien til at gøre noget ved deres eget forfald. Og ingen energi til sex. Så er den ved at være gal.

Men jeg ser det tidligere og tidligere hos mænd. Helt ned i 30-års alderen ser jeg det. Så mit retoriske spørgsmål går på: Er du 30, fed og færdig?

Der er en løsning

Er svaret ja, kan jeg trøste dig med, at der heldigvis er en løsning. Og jeg kan trøste dig med, at det er nemmere for dig at løse det nu, end når du er fyldt 40.

Løsningen?

Kom i gang. Nu.

Hvis du begynder at dyrke motion og spise fornuftigt (jeg hader udtrykket “spise sundt”, for hvad betyder det overhovedet?), kan du få din energi (og din sexlyst, vel at mærke) tilbage. Ja, nærmest med det samme. Og det er meget nemmere at tage tyren ved hornene nu end om 10 år. Og det er da langt sjovere at være en god og aktiv far i hele dit barns opvækst, end at nøjes med at være det efter barnet er fyldt 10. Så tag dig sammen.

Hvorfor skal jeg dyrke motion?

Som jeg skrev i artiklen om de 40-årige, er der er ingen, vivl om, at overvægt og inaktivtet øger risikoen for livsstilssygdomme. Og risikoen for at dø før tid. Samtidig bliver dit liv nemmere, når du er i god form og har en god grundstyrke.

Det burde være grund nok.

Skal der mere til, fordi det virker uoverskueligt at komme igang, så tænk på din familie. Ved at dyrke motion og spise fornuftigt, forøger du din livskvalitet gennem især øget (mere energi til alting = mere energi til din familie (og herunder sex med din kone/kæreste) – og du forlænger med al sandsynlighed din levetid markant.

Ja, det er hårdt. Ja, sofaen trækker mere. Men er du virkelig så egoistisk, at du ikke tænker på din familie? Ja, faktisk er du så egoistisk, at du ikke tænker på dig selv. For gør du ikke noget, risikerer du at blive en del af statistikken over de, der dør på grund af livsstilssygdomme.

Og det er da lidt selvmodsigende? At være så egoistisk, at man graver sin egen grav?

Kom af med vommen og få mere sex

Bottom line er: Hvis du tager skeen i den anden hånd nu, kan du slippe af med ølvommen og samtidig øge dit energiniveau (det vil din kone/kæreste helt sikkert påskønne – i alle livets aspekter). Og samtidig reducerer du risikoen for livsstilssygdomme markant.

Udbyttet er enormt, men det kræver, at du gør noget. Det kan være 2-4 løbeture hver uge eller mountainbiking med gutter kombineret med noget fodbold. Det kan også være tre ugentlige styrketræning á 45-60 minutter, hvis du er en meget travl mand.

Start stille og roligt ud. Lad være med at gå all-in og træn seks gange hver uge – så går det galt for dig.

Hvordan kommer jeg i gang?

Du kan gøre det selv, eller du kan få et venligt skub af eksempelvis en ven eller personlig træner. Jeg tilbyder personligt både 1-on-1 træning én eller flere gange om ugen og gruppetræning, hvor du træner én gang om ugen med gruppen og én gang med mig. Så kræver det faktisk kun, at du selv sætter én ekstra time af til træning ud over det – så er du godt kørende.

Men vigtigst alt: Vær egoistisk og tag vare om dig selv og din krop – så tager du også vare om din familie.

In short: Ta’ dig sammen, mand.

Skriv et svar