You are currently viewing Opvarmning

Opvarmning er afgørende for din træning, det er dog vigtigt, at du ikke bruger mere tid end nødvendigt, da opvarmningen ikke skal gøre dig træt, men blot klargøre dig til det væsentlige. Nemlig din styrketræning.

Hvorfor skal du varme op?
Kropstemperaturen bliver hævet, og derfor forløber de kemiske processer i musklerne hurtigerer. Nervesignalerne løber også hurtigere, når temperaturen stiger.

Leddene bliver smurt af synovialvæske og ledbrusken opsuger dette, hvorved den bliver tykkere. Dermed er der bedre glid imellem de forskellige led dele. Fordelen ved dette er øget bevægeudslag. Jo bedre bevægeudslag (Range of motion) vi har, jo større effekt har vores styrketræning.

Kredsløbet bliver sat i omdregninger og blodkarerne bliver udvidet i de arbejdende muskler. Dermed bliver transporten af ilt optimeret, da ilten transporteres af blodet. Blodet er også afgørende for transport af næringsstoffer, og transport af affaldsstoffer væk fra de arbejdende muskler.

Den del af nervesystemet, som styrer koordination, aktiveres, og vil hjælpe din teknik og bevægemønstre under træning.

Den del af nervesystemet, der kaldes “Sympaticus” kendes også som “Fight and fligth” nervesystemet. Dette system er afgørende under træning. Ved aktivering af denne del af nervesystemet frigives stress hormonet cortisol. Cortisol er afgørende for frigivelsen af adrenalin, som giver energi her og nu. Derudover stiger din puls, blodtryk og erythrocyt volumen. Perfusion flyttes fra hud og organer, til muskulaturen, og blodglucose (Blodsukker) stiger. Alt dette er en fordel for din træning, men en ulempe efter din træning. Stress-hormonet cortisol er altså både din ven og din fjende. Inden og under træning er det din bedste ven, på alle andre tidspunkter er det din værste fjende. Andre ting der kan aktivere dette system er koffein og høj rock, hiphop og techno/dance musik. Så på med musikken, og ned for det stille pop – få lidt agressioner ud under din træning. Det vil kun hjælpe dig mod dine ønskede resultater.

Den ofte glemte fordel ved opvarminng er den psykiske del – nu skal der trænes, og ikke tænkes mere over den dumme chef eller hårde arbejdsdag. Du kommer direkte fra en travl hverdag, hvor alt andet end dig selv har været i fokus. Denne time er “din tid”. Tid hvor du er i fokus, og tid hvor det kun handler om en ting, og det er at få den bedst mulige træning. Brug din opvarmning på at gøre dig psykisk klar til træning. Sluk for din mobiltelefon, sæt den lidt aggressive rockmusik på, og fokuser 100% på den træning, som du skal til at igennem.

Skriv et svar