Der er vist ingen, som er i tvivl om, at flere og flere bliver overvægtige. Både herhjemme, men også i mange andre lande. Især USA oplever en konstant stigning i antallet af overvægtige, og vi er godt på vej herhjemme til at kopiere dem.
Således er mere end 20% af den danske befolkning svært overvægtige (BMI > 30). Og det står værre til med de sygeligt overvægtige (BMI > 35). Og udviklingen går ikke den rigtige vej.
Men hvad er fremtidsudsigterne for fedmeepidemien? Bliver den bremset eller fortsætter vi blot med at spise os større og større?
Det går kun en vej
Skeler vi til USA, hvor der er foretaget en enorm undersøgelse for at belyse netop dette, ser vi, at det med al sandsynlighed kun går én vej. Og det er opad. Med vægten vel at mærke. 6.264.226 voksne deltog i undersøgelsen, hvor personer blev inddelt i fire BMI-grupper: Undervægtig eller normalvægit <25, overvægtig 25 til <30, moderat overvægtig 30 til <35 og svært overvægtig >35.
Med denne inddeling begyndte de ellers at analysere på undersøgelsesdata.
Hvad fandt de frem til?
Ud fra undersøgelsen fandt forskerne frem til, at hver anden voksne i 2030 med al sandsynlighed vil være overvægtig (i USA). Og i 29 af de amerikanske stater vil det tal være større end 50% – og ingen stater vil ligge under 35%.
Hver fjerde voksne amerikaner vil være svært overvægtig, og i 25 stater vil dette tal være højere. Faktisk forudsiger forskerne, at >35 bliver det mest almindelige BMI i kvinder, ikke-latinamerikanske sorte voksne og lav-indkomsts voksne. Det lyder fuldstændig vanvittigt og som ren science fiction! Men selvom det kun er forudsigelser, mener jeg alligevel, at det giver stof til eftertanke.
BMI fortæller ikke alt – men det er en indikator
Det skal siges, at BMI langt fra fortæller alt. Muskuløse personer kan sagtens have et BMI mellem 25-30 (nok lavere end 30, men dog trods alt højere end 25) uden at være overvægtige – disse vil blive kategoriseret som værende overvægtige i ovenstående fordeling.
Men det må trods alt antages at være et fåtal. Og læg dertil den mængde af personer, som er moderat og svært overvægtige – det er skræmmende læsning. Derudover indikerer BMI, at der kan være et problem med din vægt. Og så ved du nok godt selv, om du er overvægtig eller muskuløs.
Sker det også i Danmark?
Måske. Måske ikke. Vi slægter ofte vores amerikanske storebror på, så der er god grund til at frygte, at vi ser lignende tendenser herhjemme. Antallet af overvægtige er støt stigende, og ingen har rigtig fundet formlen til at stoppe udviklingen. Jeg kan sagtens pege på et hav af faktorer, der er medvirkende til overvægt – men dem kender du sikkert godt.
Den eneste, der kan sørge for, du ikke bliver overvægtig, er dig selv. Og ja, nogle personer har sygdomme, som påvirker deres vægt og/eller stofskifte. Men er du sund og rask, kan du faktisk godt undgå at blive overvægtig. Og nej, løsningen er ikke sexet eller en pille du kan sluge hjemme i sofaen. Løsningen er at spise som en voksen og være aktiv.
It’s that simple.
Er det så farligt at være overvægtig?
Ja. Et entydigt ja. Overvægtige personer har en langt højere risiko for at blive ramt af sygdomme såsom: Type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, blodpropper, slidgigt, brystkræft, livmoderhalskræft og så videre. Derudover forkorter det også din forventede levetid (hvis du ikke dør af ovenstående sygdomme først). Med højere risiko mener jeg, at risikoen for eksempelvis diabetes er 8 gange større, hvis dit BMI er mellem 25-27 end mellem 20-25. Og 40 gane større, når dit BMI rammer 31-33. Har du et BMI højere end 35, er risikoen 93 gange større.
Her er der ikke tale om fat shaming, men om kolde facts. Din krop er bare sundere, når den ikke har en masse overflødige kilo at slæbe på. Og det betyder ikke, at du er et dårligere menneske, hvis du er overvægtig – din risiko for følgesygdomme er bare højere.