You are currently viewing Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes, også kaldet sukkersyge, er en kronisk, livslang sygdom med blandt andet forhøjet blodsukker. Hvis du får stillet diagnosen, har du den resten af livet. Langt de fleste af de personer, der har sukkersyge, har type 2-diabetes, og det er den hyppigste form for diabetes efter 30-årsalderen (op mod 5% af Danmarks befolkning har den).

Hvad skyldes type 2-diabetes?

Sygdomen skyldes en kombination af to ting; kroppens celler bliver mindre følsomme over for insulin. Insulin er nødvendigt for at optage sukker fra blodet. Din bugspytkirtel vil stadig producere insulin, men fordi dine celler ikke kan udnytte det nær så godt (insulinresistens), har sukkeret i blodet sværere ved at komme ud.

Samtidig vil bugspytkirtlen begynde at danne mere insulin, fordi cellerne ikke optager det sukker, der er i blodet. I starten gør det ikke noget, men på sigt vil kirtlen komme på overarbejde, hvilket reducerer dens evne til at producere insulin. Dermed bliver tilstanden værre, og dit blodsukker forøges.

Symptomer på type 2-diabetes

Nogle almindelige symptomer er træthed og almen utilpashed. Det siger sig selv, at det vil være svært at skelne disse symptomer fra mere almindelig sygdom.

I starten af forløbet vil du nok ikke opleve forhøjet blodsukker, fordi din bugspytkirtel producerer ekstra insulin. Med tiden vil dennes evne til at producere insulin reduceres, og det betyder forhøjet blodsukker, som kan give nedenstående symptomer:

  • Øget tørst
  • Hyppige vand­ladninger – især om natten
  • Træthed
  • Større tendens til infektion i hud og slimhinder
  • Kløe og svie omkring køn­sorganerne
  • Dårlig sårheling
  • Utilsigtet vægttab
  • Mave­smerter
  • Almen utilpashed
  • Rejsningsproblemer
  • Tandkødsbetændelse eller parodontitis
  • Syns- eller føle­forstyrrelser.

Hvordan udvikler type 2-diabetes sig?

Det varierer meget fra person til person. For mange er symptomerne svage i starten og udvikler sig så langsomt over måneder eller måske endda år.

Når man diagnosticeres med type 2-diabetes, kan man altså godt have haft sygdommen i længere tid, uden selv at vide det.

Som sagt vil symptomerne ofte ikke vise sig før efter lang tid. Af den grund kan der gå op mod flere år, før sygdommen opdages. Og til den tid vil sygdommen derfor være mere fremskreden.

Hvorfor får man type 2-diabetes?

De hyppigste faktorer inkluderer arv og livsstil. Hvis en af dine forældre har type 2-diabetes, er din risiko for at udvikle type 2-diabetes således fordoblet sammenlignet med personer, hvis forældre ikke har haft sukkersyge. Og har begge forældre og en eller flere søskende sukkersyge, er risikoen væsentlig forøget.

Heldigvis kan din livsstil gøre meget for at undgå type 2-diabetes. Hvis du spiser fornuftigt (læs: Ikke for meget) og bevæger dig regelmæssigt, reduceres risikoen for overvægt markant. Overvægt øger risikoen for at udvikle diabetes, hvorfor dette bør undgås. Faktisk kan det, at du vedligeholder en normal vægt eller taber 5-10% vægt, begrænse eller forebygge udviklingen af diabetes.

Diabetes forekommer nemlig ofte sammen med eksempelvis forhøjet blodtryk og fedme – såkaldte livsstilssygdomme.

Følgesygdomme og behandling af type 2-diabetes

Risikoen for at udvikle hjerte- og karsygdom øges væsentlig, når du har type 2-diabetes. Især hvis du også har forhøjet blodtryk og kolesterol.

Ryger du? Så øges risikoen endnu mere.

Er du overvægtig og motionerer for lidt? Yes, det øger også risikoen for hjerte- og karsygdomme.

Og som om hjerte- og karsygdomme ikke var slemt nok, så er der også risiko for komplikationer i øjne, nyrer og fødder. Vi snakker sågar blindhed og amputationer af ekstremiteter (eksempelvis fødder) som de helt grelle eksempler.

Heldigvis er behandlingen ret simpel – og bør faktisk implementeres forebyggende, så du helt undgår at udvikle diabetes:

  • Sund kost
  • Vægttab – hvis du er overvægtig
  • Regelmæssig motion
  • Rygestop
  • Medicin (den vil vi gerne undgå, hvis vi kan)

Med andre ord er behandling faktisk “bare” at leve fornuftigt. Ovenstående liste (med undtagelse af medicin) anbefaler jeg til alle – også personer, der ikke skal undgå diabetes. Og som klient hos Performance Gym vil du også opleve, at din målsætning vil afspejles i ovenstående. Men fordi det er nemmere sagt end gjort, kan det for nogle være nødvendigt med en træner på sidelinjen i en periode – indtil det bliver en ny livsstil.

Kilder:

https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/type-2-diabetes

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/diabetes-type-2-hvad-er-det/type-2-diabetes/

Skriv et svar