Fødevarestyrelsen har netop udsendt nye anbefalinger i forhold til at indtage D-vitamin. Styrelsen anbefaler nu, at alle danskere fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin. I vinterhalvåret. Altså kun fra oktober til april.
Derudover anbefaler styrelsen, at forældre giver børn under 4 år D-vitamin året rundt og ikke kun til de fylder 2 år, som ellers tidligere har været anbefalingen.
Og det er godt.
Havde nok håbet på mere
Jeg har tidligere skrevet om, at alle danskere bør tage D-vitamin – helst året rundt. Så det er klart, jeg glædes over, at Fødevarestyrelsen nu anbefaler mere D-vitamin til danskerne.
Anbefalingerne kommer i forlængelse af en undersøgelse af Kræftens Bekæmpelse fra 2018 – ja, der er lidt betænkningstid – som viser, at omkring 20% af danskere, der ikke tager D-vitamintilskud, lider af D-vitaminmangel om foråret.
D-vitamin-mangel er alvorligt
Jeg tillader mig lige at citere mig selv fra artiklen, jeg henviste til tidligere i dette indlæg:
“Symptomerne på D-vitaminmangel er forskellige fra børn til voksne, men tager alligevel lidt samme form.
Hos børn ser man, i de slemme tilfælde, rakitis (engelsk syge), væksthæmning og potentielt knogledeformiteter, mens man hos voksne kan opleve knogleskørhed og dertilhørende risiko for knoglebrud (især hos ældre) og muskelsvaghed.
Derudover kan nogle opleve depressive tanker og føle sig magtesløs.”
Så det er klart, at jeg er glad for, at myndighederne sætter fokus på D-vitaminmangel hos danskerne.
Hvorfor ændre anbefaling nu?
Den føromtalte undersøgelse af Kræftens Bekæmpelse samt eksperter på området konkluderede, at der var/er behov for at rette op på befolkningens mangel på D-vitamin. Den nye anbefaling er faktisk dobbelt så stor som tidligere, så den nu lyder på 10 µg D-vitamin dagligt hele året til:
- Gravide
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
Og 20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:
- Personer over 70 år
- Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder
- Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder
Ny anbefaling til voksne og børn fra 4 år:
5-10 μg vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april).
Ny anbefaling til spæd- og småbørn under 4 år:
10 µg dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år. Hvis forældrene ønsker at give barnet en børnevitaminpille skal barnet ikke samtidig have D-vitamin tilskud.
Arbejdsgruppen anbefaler dette med det formål, at opnå en forbedret knoglesundhed for den gruppe af danskere, der lider af D-vitaminmangel (altså omkring 20% af befolkningen). Gruppen anbefalede faktisk at gøre det obligatorisk at berige nogle fødevarer med D-vitamin, da det var den bedst egnede metode til at elimenere D-vitaminmanglen, men dette har Fødevarestyrelsen ikke taget stilling til. Arla har tidligere solgt mælk beriget med D-vitamin, men eftersom den variant ikke findes længere, antager jeg, det ikke var en succes.
Lidt er bedre end ingenting – men det er ikke nok
Nu lyder det måske som om jeg er ved at gå ud af mit gode skind over denne gode nyhed, men sagen er faktisk den, at jeg stadig mener, anbefalingerne er alt for lave. På baggrund af af mange års erfaring med at teste og supplere for mine klienter, plejer jeg at anbefale et indtag på omkring 62.5-125 microgram (altså omkring 6-12.5x så meget, som Fødevarestyrelsen anbefaler) – året rundt. Selvom du måske er heldig og ikke mangler D-vitamin i sommerhalvåret, bør du måle dine D-vitaminniveauer året rundt for at være sikker. På den måde kan du også dosere tilsvarende.
Mine anbefalinger kan virke voldsomme, men tester du og finder frem til, at du lider af D-vitaminmangel, vil du med al sandsynlighed opleve, at du stadig mangler D-vitamin efter et halvt år, hvis du kun supplerer med 10 microgram.
Mit helt klare råd til alle er derfor at få målt D-vitaminniveauer hos lægen, suppler op med ekstra D-vitamin og mål igen. Hvis du stadig mangler D-vitamin, bør du øge din dose. Sådan arbejder vi hos Performance Gym PT, og det bør du også.
+2.500-5.000 IU D3 (svarende til omkring 62.5-125 microgram) plejer at være et fint udgangspunkt for de fleste – især i de kolde måneder, hvor du får mindre sol. Indtag dem sammen med fedt (læs mere om hvorfor her) i forbindelse med et måltid – så optager du det bedst.
I sommermånederne kan du være heldig ikke at have brug for ekstra D-vitamin, men det afhænger meget af livsstil etc. så det er svært at sige konkret. Derfor måler jeg mine klienters D-vitamin-niveauer, så vi sikrer os, at de er spot on. Det betyder måske, at vi supplerer mere i vinterhalvåret og mindre i sommerhalvåret.
Læs mere om anbefalingerne her.