You are currently viewing Forstå din fordøjelse med 5R-modellen

Maveproblemer er multifaktoriel, hvilket betyder, at rigtig mange ting kan være årsag til dit ubehag i maven. Derfor er 5R modellen lavet som et værktøj til at arbejde med din fordøjelse. Den inddrager mange perspektiver i 5 forskellige trin, som øger sandsynligheden for at genoprette balance i din fordøjelse. Vi skal i denne omgang se nærmere på disse trin ét ad gangen, så du kan blive klogere på din situation.

1: Remove ”fjern”

Idéen er, at vi kan prøve nok så mange tilskud og quickfixes, som virker lindrende, men hvis ikke årsagen til ubehaget fjernes, vil det selvfølgelig fortsætte. Hvis noget forstyrrer vores miljø i fordøjelsessystemet, vil det give god mening enten at begrænse det eller at fjerne det helt.

Når vi taler kost, er de mest anerkendte irritationer i systemet hvede, fisk, mælk, æg, peanuts, sojabønner, trænødder og krebsdyr. Det er vigtigt at sige, at det ikke er ens for alle. Du kan have et problem med én eller flere – eller slet ingen af dem. Jeg vil anbefale dig at se på din kost. Hvor hyppigt optræder disse fødevarer? Får du hvede i morgenmadsprodukter, rugbrød til frokost og pasta til aftensmad eller tilsvarende med de andre fødevarer? I så fald kan det være, at din fordøjelse trænger til noget variation.

Kosten kan i sig selv skabe problemer ved overfølsomheder, men kan også skabe vækstbetingelser for specifikke bakterier. Ved at begrænse indtaget af fødevarer, der overfodrer en bestemt bakteriekultur, kan vi skabe mere balance i fordøjelsessystemet.

Hvis bakterierne samtidigt har fået lov til at bosætte sig rigtig godt, kan vi hjælpe dem lidt på vej ved nogle naturlægemidler, der har antibakterielle egenskaber. Nogle eksempler er grapefrugtkerneekstrakt, olivenbladsekstrakt, hvidløg, ipe roxo, berberin og oregano. De har alle i deres natur gode egenskaber til at bekæmpe og regulere bakterier. Det er vigtigt at bemærke, at bakterier danner resistens overfor bekæmpelsesmidler, hvis de eksponeres kontinuerligt overfor dem. Derfor bør du veksle imellem bekæmpelsesmidlet, når bøtten eller glasset er tomt.

Jævnligt brug af alkohol, rygning og antibiotikabehandling skaber også ubalance i bakteriekolonien og kan være behjælpeligt at begrænse. Det er mange ting, som kan være svært at navigere i på egen hånd og vi tilbyder af den årsag at hjælpe dig i den rette retning.

2: Replace ”erstat”

Vi skal også sørge for, at din fordøjelse har forholdende for at nedbryde den mad, som du spiser. Nogle personer producerer mindre mængder fordøjelsessafter: spyt, mavesyre, bugspyt, galdesalte mf. Disse fordøjelsessafter er med til at nedbryde maden og sørge for, at vores tarmslimhinde kan genkende slutproduktet og absorbere det.

Men hvad nu hvis vores fordøjelse aldrig når så langt? Pludselig har vi noget halvfordøjet noget, som vi ikke kan genkende og vores immunforsvar måske opfatter fjendtligt. Samtidigt giver det vækstbetingelser for bakterier, som kan udnytte de ufordøjede produkter. Så er vi tilbage, hvor vi startede.

Det er svært at sige, om dine fordøjelsessafter er nedsat. Nogle indikationer kan være træthed efter måltider, hyppig bøvsen eller hikken, oppustethed, sure opstød eller halsbrænd.

Vi kan helt lavpraktisk stimulerer vores fordøjelse til at danne fordøjelsessafter. Vi skal være i hvile, før vores krop prioriterer vores parasympatiske nervesystem, der stimulerer til produktionen af fordøjelsessafter. Derudover kan æble- eller rødvinseddike og sure fødevarer stimulerer til produktionen af mavesyre. Bitre fødevarer stimulerer til udskillelsen af galdesalte fra vores lever og galdeblære. En afrundet kost med både fedt, protein og kulhydrat stimulerer alle til udskillelsen af bugspyt fra vores bugspytkirtel.

Hvis vores organer er hæmmet i produktionen af disse fordøjelsessafter, kan vi tilføre dem udefra indtil, at vi får balance i systemet igen. Du får nu en oversigt over præparater, som du er meget velkommen til at kontakte os og få hjælp til. Vi reklamerer ikke eller indgår ikke i et samarbejde med producenter for nogen af nedenstående produkter.

Bredt dækkende og stærke produkter er Super Digestaway fra Solaray og TerraNova Digestiwe Enzymes Complex. Bredt dækkende men milde produkter er Super Papaya-Plex fra Natur Energi, Mave i Form fra Natur Energi og Bitterstern dråber fra Panacea. Specifikt til galdesalte er produkterne Artiskok fra Solaray eller Naturdrogeriet og Boldocynara fra Bioforce. Specifikt til mavesyre er produkterne Valleforce og Gastrosan. Til nedbrydning af laktose i mælkeprodukter, har vi LactaNon.

3: Reinoculate ”genskab eller genintroducer”

Det handler om mikrobiota: bakterier, svampe og vira. Den gode af slagsen selvfølgelig. De sørger for produktionen af K-vitamin og smørsyre (butyrat) til os. De beskytter os også imod fremmede og mere sygdomsfremkaldende bakterier. Til gengæld skal vi passe godt på dem.

Vi får vores mors mikrobiota fra fødslen og forstærker den med bakterier gennem modermælken. Derfra former vi den selektivt gennem vores kost og livsstil i løbet af livet.

De mest anerkendte for et godt helbred er lactobacillus og bifidobacterium. Lactobacillus befinder sig primært i vores tyndtarm og bidrager bl.a. til nedbrydning af laktose, dannelse af mucus og binder også ilten for at gøre miljøet mere anaerobt (iltfattigt). I tyktarmen finder vi større mængder bifidobacterium, der primært beskæftiger sig med at nedbryde kostfibre og danner gode næringsstoffer til os.

Men hvad hvis vi blev taget ved kejsersnit, ikke blev ammet, har fået meget ensidig kost, oplevet traumer og meget stress. Så er vores forudsætninger for en god mikrobiota lavere og vi kan til og med mangle nogle. Til det er der lavet probiotika, som er præparater med bakteriekolonier, som vi kan tilføre.

Her er nogle eksempler på præparater, som vi hverken reklamerer for eller har et samarbejde med producenten om: Multidophilus 24 fra Solaray eller Probiotic Classic 10 fra NDS.

Bemærk at det er meget individuelt hvilket præparat, der er bedst egnet til dig (behøver ikke at være ovenstående). Vi står meget gerne klar til at hjælpe, hvis du ønsker vejledning i det.

4: Repair ”reparer”

Vi skal også sørge for at oprette et godt miljø i tarmen. Her skal vi sørge for, at tarmslimhinden er intakt og at vi ernærer både tarmen og en god mikrobiota.

Glutamin og arginin er aminosyrer, som særligt ernærer tarmen. Derudover udvinder vores mikrobiota smørsyre fra kostfibre, der også ernærer tarmen. Vi er også interesseret i næringsstoffer, der regulerer inflammation fra immunforsvaret for at mindske celleskader. Det bidrager omega-3-fedtsyrer, vitamin A, C og E samt zink og selen særligt til, da de er anti-inflammatoriske og befinder sig i en særlig grad i fordøjelsen. Til sidst har vi de mange B-vitaminer, der er nødvendige for en god energiproduktion og da tarmceller deler sig hyppigt, har vi i den grad brug for vitaminerne her.

Alle disse næringsstoffer får vi fra en varieret kost, der inddrager fuldkornsprodukter, fed fisk og frugt og grønt. Du kan øge indtaget vha. kosttilskud, men bid mærke i, at de sjældent kan stå alene og da vitamin A og E samt zink og selen er fedtopløselige, kan vi overdosere på dem. Ønsker du hjælp til, om du får nok næringsstoffer kan vi vejlede dig i hvad, der passer til dig.

5: Rebalance ”rebalancer”

Det sidste trin handler om, at vi skal finde en balance i vores livsstil, der skaber ro i systemet. Her tænkes især på at være fysisk aktiv, at have en god vejrtrækning, at få nok søvn og at undgå for meget stress.

Når vi er fysisk aktive benytter vi store dele af vores coremuskulatur, som kan bidrage til at sende dit tarmindhold videre i systemet. Fysisk aktivitet viser at forbedre mange tarmlidelser og skaber større diversitet (mangfoldighed og konkurrence) i vores mikrobiota.

Vores diaphragma (mellemgulv) trækkes nedad, som udvider vores lunger og suger op til 6 liter luft ned. Det er ret meget, som der skal gøres plads til og resultatet er, at vores organer og fordøjelse masseres. Lige så vel støtter fysisk aktivitet også til denne proces. Mange mennesker, der arbejder på kontor eller lignende, sidder foroverbøjet og får sjældent lov til at trække vejret helt ned i maven. Prøv engang at trække vejret så langt ned, som du kan. Hvor ofte mærker du det? Læg mærke til, at din kropsholdning ændres markant. Din mave strækker sig ud og dine skuldre trækkes tilbage.

Søvn og hvile er, hvor vi danner serotonin, som dannes ud fra aminosyren tryptofan vha. zink, magnesium, jern og B-vitamin. Serotonin er et lykkestof og en neurotransmitter, hvoraf ca. 90% befinder sig i fordøjelsen. Det dannes, når vi er i hvile og stimulerer til dannelsen af fordøjelsessafter. Befinder vi os i mørke omdannes serotonin til melatonin, som er et søvnhormon. Så hvis du ikke får sovet nok (7-9 timer), kan du med fordel prioritere det. Hvis du har svært ved at sove, kan ro ved måltider og en varieret kost med ovennævnte næringsstoffer og mørke (uden skærmlys) støtte til en bedre søvn.

Stress sætter en kæp i hjulet på alt, hvad vi har gennemgået. Stress forstyrrer fordøjelsen, fordi vi tvinger kroppen over i det sympatiske frem for det parasympatiske nervesystem. Vores kost og aktivitetsniveau underprioriteres, fordøjelsesfunktioner nedsættes, mikrobiota forstyrres, vejrtrækning forkortes og søvnkvalitet forværres. Vores krop er stærk og vedholdende, så den kan klare meget – i dens øjne handler det om liv eller død, kæmp eller flygt. Den bliver ved, indtil den ikke kan mere og til sidst ramler det hele sammen. Det kan kræve en stor selvindsigt at kunne se, hvis du bevæger dig ud på sådan et sidespor og endnu mere overskud at rette bod på det. Derfor står vi klar til at hjælpe dig tilbage på rette spor og genvinde kontrollen over dagligdagens udfordringer og tumult.

Bottomline

Vores fordøjelseskanal er multifaktorielt, som alle påvirker hinanden. Derfor kræver det, at vi tager højde for flere perspektiver, når vi arbejder med din fordøjelse. Tænk at gå til en mekaniker, der har skiftet motorolie på din bil og har overset, at dit dæk er flat. På samme måde må vi lige åbne øjnene og ørerne, når vi arbejder med dit komplekse og menneskelige system.

Skriv et svar