You are currently viewing Hvordan påvirker søvn din vægt?

Du har måske hørt, det er vigtigt at sove nok og godt. Men ved du egentlig hvorfor? Nej? Så lad mig fortælle dig det.

Hvor meget søvn skal du have?

Den gennemsnitlige voksne person anbefales at sove 7-9 timer hver dag. Sover du under seks timer dagligt, påvirker det som udgangspunkt dit helbred negativt.

Det er klart, at livet kræver en masse af lige præcis dig, så du ikke kan klare 7-9 timers søvn, men det ændrer ikke på fakta.

Og fakta er, at nærmest samtlige søvnstudier ser en sammenhæng mellem vægtøgning, livsstilssygdomme og for lidt søvn. I denne sammenhæng varierer “for lidt søvn” mellem “under fire timer” til “under otte timer”.

Det peger altså på, at sover du meget lidt, øges din risiko for potentiel overvægt og “non-communicable diseases”. Det betyder sygdomme, som ikke spredes via infektion eller via mennesker, men som opstår på grund af dårlige/usunde vaner.

Vi har alle brug for søvn – også dig

Når jeg bruger formuleringen “peger på” skyldes det, at forskere ikke nødvendigvis kan fastslå at eksempelvis vægtøgning skyldes manglende søvn – eller om den manglende søvn er skyld i forøget energiindtag ( = spiser mere mad) eller reduceret motion grundet træthed. Det er nærmest umuligt at udelukke faktorer som disse, men i sagens natur er det mindre vigtigt for dig.

Mennesker er unikke – og så alligevel ikke. Så når forskning ret entydigt peger på, at søvnmangel påvirker vægtøgning og sygdomsforekomst, så er der stor risiko for, at du/din krop reagerer på nøjagtig samme måde, hvis du får for lidt søvn.

 

Konklusion: Sov for lidt og tag på

En forskergruppe har lavet et større systematisk review (baseret på 17 søvnstudier) og en metaanalyse af 11 studier. Og et gennemgående tema for forsøgspersonerne var, at de havde en positiv energibalance på cirka 385 kcal per dag, når de fik for lidt søvn. “Positiv energibalance” vil sige, at testpersonerne indtog 385 kcal mere dagligt, end de forbrændte.

Omregner vi det til vægtøgning, svarer det i runde tal til cirka 400 gram vægtøgning ugentligt eller knap 21 kg årligt.

Studierne foregik selvfølgelig ikke over 12 måneder, og du skal ikke være bange for at tage 21 kg på. Men det bør få dig til at indse, at det ikke er holdbart at skippe søvn til fordel for en masse andet.

Short term kan du måske slippe afsted med det, men i det lange løb løber du en risiko for et øget energiindtag, som medfører vægtøgning, hvis du ikke kompenserer med øget motion. Sidstnævnte er sjældent nemt, hvis du mangler søvn og skal følge med i dagligdagens stress og jag – som vi alle er bekendte med.

Kilde: The effects of partial sleep deprivation on energy balance: a systematic review and meta-analysis – https://www.nature.com/articles/ejcn2016201

Skriv et svar