You are currently viewing Indtag fedt sammen med D-vitamin

Du får med al sandsynlighed ikke nok D-vitamin og bør supplere din kost med et D-vitamintilskud. Og det gælder stort set alle i kolde og mørke Danmark.

Hvorfor får du ikke nok D-vitamin, spørger du nok? Fordi der ganske enkelt ikke er nok solskinstimer i løbet af året. Og når vi rammer vinteren, hvor vi alle kommer i underskud, skifter vi samtidig til vintertid, så solen kun er oppe, når vi arbejder. Så når du kommer hjem sent om eftermiddagen, hvor solen samtidig kunne være stærkest, er den for længst gået ned.

Skulle du vælge rent faktisk at følge mit råd om at supplere med D-vitamin, bør du være opmærksom på, at D-vitamin er fedtopløselig.

Men hvad betyder det så?

Fedtopløselige vitaminer

Der findes fire fedtopløselige vitaminer, som du har brug for. Den mest kendte pt er D-vitamin, men A-, E- og K-vitaminer er også fedtopløselige. Resten af vitaminerne er vand-opløselige

Fedtopløselig betyder, at du bedst optager og “opbevarer” vitaminerne i kroppen, hvis du indtager dem sammen med en vis mængde fedt.

Samtidig betyder det, at vitaminerne lagres i kroppens fedtdepoter og i leveren. Det har samtidig den effekt, at du ikke nødvendigvis behøver indtage dem dagligt, fordi de lagres i kroppen. Det lyder ret dejligt ikke at skulle bekymre sig om at tage piller dagligt, ikke?

Jeg skal lige indskyde, at det også gør det nemmere at overdosere mængden af vitaminerne.

Inden du bliver nervøs for, om du skulle komme til at overdosere, vil jeg lige indskyde, at vi oftest får for lidt fedtopløselige vitaminer frem for for mange. Og er du i tvivl, kan du altid få din læge til at teste dig. Men det er højst usandsynligt, at du har overdoseret.

Bottom line: Når du indtager D-vitamin (eller A-, E- eller K-vitamin), bør du spise lidt fedt til.

Men hvor meget?

Hvor meget fedt skal jeg indtage sammen med D-vitamin?

Du får sikkert allerede lidt D-vitamin om morgenen gennem din multivitamin (som du selvfølgelig tager?), men hvad får du til? En kop kaffe og en smøg? Eller måske ingenting?

Eller er du en af dem, der får tre æg og en bulletproof coffee (kaffe med smør og/eller kokosolie)?

Begge dele er nok ikke optimalt.

Undersøgelser viser nemlig, at du får en bedre optagelse af D-vitamin, når du indtager 11 gram fedt sammen med dine vitaminer (sammenlignet med 35 og 0 gram).

Nu er det ret besværligt at ramme 11 gram fedt, og det er bestemt ikke noget jeg vil anbefale nogle at fluekneppe i. Men gør dig selv den tjeneste at få et måltid sammen med dine D-vitaminer. Det øger optagelsen, så du ikke “spilder” penge på D-vitamin, du alligevel ikke får gavn af.

Og i forhold til D-vitamin fra din multivitaminpille, så bør du nok overveje at supplere op med specifik D-vitamin. Doserne er oftest så små, at de intet “rykker” for din sundhed.

Tommelfingerregel:

0 gram fedt sammen med D-vitamin = dårlig optagelse.

11-35 gram fedt sammen med D-vitamin = bedre optagelse.

35+ gram fedt sammen med D-vitamin = dårligere end 11-35 gram.

Få D-vitamin fra solen, når du kan

Som en lille krølle på halen får du et godt råd: Kom udenfor og bevæg dig, når solen skinner. D-vitamin fra solen springer nemlig over hele fedt-optagelses-hejset og bliver bare optaget.

Selvom det er noget nær umuligt at få nok D-vitamin fra solen i Danmark grundet for få solskinstimer, bør du stadig udnytte det gode vejr, når det præsenterer sig. Af mange årsager.

Og skulle du tænke, at din årlige tur til Mallorca i uge 42 gør, at du ikke behøver D-vitamintilskud, så bør du nok ændre opfattelse. Selvom du lagrer D-vitamin i kroppen, er det ikke nok med en uges sol i de mørke måneder. Men det hjælper altsammen.

 

Skriv et svar