You are currently viewing Kostvejledning og biosignature – En del af min vejledning

I denne blog vil jeg primært skrive om min tilgang til kostvejledning og Biosignature. Dette område er ofte kontroversielt, og er misforstået af mange, såvel klienter som internetkrigere. Derfor er det vigtigt for mig at pointere, hvordan det er, jeg arbejder med mine klienter.

Inden jeg overhovedet starter en klient op, tilbydes der altid et uforpligtende møde. På dette møde gennemgåes et aktuelt forløb. Herunder alt hvad vi kommer igennem, hvilke tilgange jeg bruger, hvilke mål klienten har, så vi kan tilpasse det korrekte forløb hertil. Hvert forløb tilpasses dermed klienten, såvel ud fra målsætningen som klientens økonomi.

Når jeg derefter modtager en klient til et forløb, er det vigtigt for mig at klienten forstår alt, hvad jeg fortæller. For min målgruppe handler det ofte om sundhed og vægttab. Jeg arbejder primært med denne gruppe, og denne gruppe har ofte brug for at lære det basale. Jeg synliggør dette via tegninger, skemaer og spørgsmål. Alt holdes til basis omkring livsstil, søvn, kost, væske og få kosttilskud. For de klienter der allerede har en stor træningserfaring og viden omkring kost, dykkes der markant dybere i områderne, herunder det endokrine system.

For reelt at vurdere et fremskridt, kræves testning. Jo mere, jeg tester, jo bedre synliggør jeg fremgangen, og kan dermed bedre analyser på, om det vi gør virker efter hensigten.

Biosignature 

En af de tests, der har fået meget kritik igennem årerne, er Biosignature. Jeg vil ikke gennemgå, hvad Biosignature oprindeligt er, og hvordan det oprindeligt bruges. Men jeg vil gerne gennemgå, hvordan jeg bruger det.

For mig handler det ikke om at give et bestemt hormon skylden for mine klienters overvægt. Det handler ikke om at komplicere deres vægttab og finde undskyldninger for, hvorfor det ikke er lykkes dem endnu. Ofte så ved de det faktisk godt selv – nemlig at de spiser af lort og feder den på sofaen dagen lang. Men hvad bruger jeg så Biosignature til? Jeg bruger det til at skabe en samtale og synlighed omkring klientens livsstil, søvn, kost og træning. Men hvad går klienten ofte mest op i? Fedtprocent! Fedtprocent rager mig. Det er et matematisk regnestykke, som er opsat af computerprogrammet ud fra summen af de 12 punkter, jeg måler. Ergo er ”Sum12” et vigtigere redskab for mig end selve fedtprocenten. Hvis ”Sum12” er 400mm dag 1, og 200mm dag 100 er vi glade, for så er der mindre fedt på min klient. Ergo er klientens fedtprocent faldet – derudover ved vi, at Biosignature ikke medtager benenes fedt i den samlede fedtprocent. Derfor vil en måling ofte vise et lavere tal end det reelt set er. Derudover kan vi jo sammen kigge på, hvor fedtet primært er forsvundet. Dette ser vi også på billederne, som vi selvfølgelig tager ved opstart og afslutning. Derudover kan vi se dette via vores centimeter mål, som jeg tager 2-3 gange under forløbet. Man ved også via forskning på universitetet, at jo højere fedtprocenten er, jo større målusikkerhed. Derudover vil der i 2015 komme et interessant pilotstudie frem, hvor vi sammenligner DEXA skanninger med vores 12-punktsmålinger – alt sammen igen for at kunne lave mest mulig præcis data. En Biosignature måling kræver øvelse og erfaring i form af mange målinger. Flere mener, at man skal igennem +3000 målinger inden man er præcis nok i sin måling. Jeg har taget over 5000 målinger dags dato, og er vel en af de mest erfarne i Norden.

 

Og hvordan arbejder jeg så med makrofordeling (protein, kulhydrat, fedt)? Det er endnu et område, som jeg ofte bliver misforstået på og ofte beskyldt forkert for. Jeg er ikke bange for at tilføje kulhydrater til klienters kost. Tværtimod mener jeg, at man skal spise så mange kulhydrater, som man overhovedet kan håndtere. Hvor mange kulhydrater kan man så håndtere? Ja, man kan håndtere præcis det antal kulhydrater, der gør at ens fedtprocent ikke stiger, men at ens kropsvægt stiger. Hvis kropsvægten stiger, er der 2 mulige grunde: Man har taget muskelmasse på, eller man har bundet væske grundet større indtag kulhydrater. Men hvorfor får mange af mine klienter så et lavt indtag af kulhydrater? Det gør de grundet deres overvægt. Vi ved, at overvægtige mennesker håndterer kulhydrater dårligt. Ved at skære i de hurtigt optagelige kulhydrater sænkes det samlede kalorieindtag, og dermed opnås et vægttab. På samme tid hæves protein, fedt og indtaget af grøntsager, så det ikke blot handler om en lavkalorie diæt. Hvorfor disse hæves, og hvad de gør ved vores krop vil jeg ikke komme ind på her, da det fortjener en blog for sig selv. Ved Biosignature måles dette område omkring hoften og navlen. Hvis disse to områder slår ud som priotet, tages en grundigere snak med klienten omkring kulhydratindtaget. Jeg spørger dermed om det kan passe, at klienten indtager mange kulhydrater. Med tiden tilføjes der så flere og flere kulhydrater, mens der måles og justeres ind.

 

Men snakker vi slet ikke om hormonsystemet? Jo, det gør vi. Vi snakker netop om hvordan hormonsystemet påvirkes ved stres, dårlig kost, ingen træning og ringe søvn. Hvordan de forskellige hormoner kan påvirke hinanden, og hvordan vi kan optimere dette komplekse system – vel og mærke, hvis klienten har behov og forståelse for dette.

 

Dog skal det tilføjes, at jeg selv analyserer klientens målinger, og den samtale vi har haft sammen. Min viden og erfaring bruger jeg til at tilpasse de forskellige hormonelle forandringer – altså et stykke arbejde, jeg forstår, som klienten ikke nødvendigvis sættes ind i. Her kan nævnes livsstil og kosts påvirkning af dopamin, serotonin, acethylcholine, GABA, leptin, ghrelin, insulin osv. Disse tanker bruger jeg til at udarbejde og planlægge klientens forløb, herunder træningsprogrammer og kostplaner.

 

Men igen må jeg understrege, at dette ikke er det væsentlige for mine klienter. Det væsentlige er nemlig korrekt væske, kost, tarmflora, makrofordeling og kosttilskud i den givne rækkefølge.

 

Kunsten for mig, er at gøre komplekse ting så simple, at alle klienter kan forstå dem. Hvis mine klienter ikke forstår, hvad jeg siger, har jeg gjort et dårlig stykke arbejde. Hvis de forstår hvad jeg siger, skabes de ekstraordinære resultater.

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Niels Jørgensen

  Det var et spændende indlæg at læse omkring Biosig, som jeg synes bekræfter nogle af de samme tanker jeg sidder med. Som med alle andre kurser derude, tænker jeg det er op til en selv at reflektere over, hvilke aspekter man vil inddrage i sin coaching strategi. Underviser du i Biosig i DK?

  Tak for nogle spændende blogindlæg!

  Mvh. Niels

  1. cj@performancegym.dk

   Hej Niels, beklager det meget sene svar. Jeg havde ikke set din kommentar. Jeg underviser ikke i Biosignature, men er ofte assistent. Så jeg hjælper med målinger, og underviser en smule om opsætningen af træningen ifht. profilerne. Det er Larry Veteto der primært underviser.

Skriv et svar