You are currently viewing Motion i arbejdstiden kan nedsætte langtidssygefravær

Korte træningspas i arbejdstiden med fokus på eksempelvis nakke, skuldre og ryg kan reducere sygefraværet hos medarbejder, viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

NFA har undersøgt sammenhæng mellem småøvelser i arbejdstiden og risikoen for sygefravær. Og over 70.000 danskere har deltaget i undersøgelsen, som er foregået over to år, hvorfor der er tale om et stort studie.

Op til 13% reduktion i sygefravær

Ifølge professor Lars L. Andersen, som har stået i spidsen for undersøgelsen, kan vi potentielt forebygge op til 13% af det lange sygefravær (fravær i mere end 30 dage). Selvom de fleste af os ikke bliver langtidssygemeldt, sætter det alligevel en tyk streg under fordelene ved træning i forhold til generel sundhed.

Med småøvelser menes der eksempelvis elastikøvelser eller kropsvægtsøvelser, hvor musklerne i nakke, skuldre og ryg styrkes. I undersøgelsen understreges det, at øvelserne laves med en intensitet, så der ikke er behov for omklædning og bad efterfølgende.

Win-win for alle

Selvom det kræver en kultur eller vaneændring, at man bruger 10 minutter på øvelserne – eksempelvis lige inden eller efter frokost – er det stadig win-win for alle. Arbejdspladserne oplever mindre fravær og medarbejderne bliver mindre syge.

For virksomheden vil det betyde, at der skal afsættes tid og energi til at indføre ændringerne. Eksempler på, hvordan det kunne indføres i en virksomhed (stor som lille):

  • Ledelsen udviser tydelig opbakning ved at øremærke tid til øvelserne
  • Øvelserne kan gøres til en fællesaktivitet dagligt – eventuelt på et fast tidspunkt
  • Udnævn en medarbejder til tovholder – denne person kan så hanke op i kollegerne

Særligt velegnet i velfærdsfag

Ifølge Lars L. Andersen kan særligt medarbejdere i velfærdsfag såsom pædagoger, SoSu-assistener og lignende få gavn af øvelserne. De kan styrke deres krop og dermed opleve færre smerter – altså et godt supplement til de hjælpemidler, der er i fagene. Det kan til gengæld give færre sygedage, så vi har flere varme hænder.

Intet nyt under solen

Af fare for at gentage mig selv må jeg sige, at jeg er glad for undersøgelsens resultater – men ikke overrasket.

Styrketræning – og fysisk aktivitet i det hele taget – vil altid være gavnligt og hjælpe med at mindske sygdom og dårligdom. Men det er positivt, at endnu et studie viser, at selv små tiltag kan have stor impact på danskernes sundhed.

Bottom line er altså stadigvæk: Styrk din krop.

Kilde: https://nfa.dk/da/nyt/nyheder/2022/smaaovelser-i-arbejdstiden-kan-potentielt-nedbringe-langtidssygefravaeret-med-13-pct

Skriv et svar