You are currently viewing Danskernes sundhed i frit fald – både mentalt og fysisk

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at færre unge ryger og drikke. Det må siges, at være rigtig godt. Desværre viser den også, at vores mentale sundhed er inde i en negativ udvikling, og antallet af overvægtige stiger.

Hvordan har du det?

Undersøgelsen med det sigende navn “Hvordan har du det?” gennemføres hvert 4. år og forsøger at belyse, hvordan danskerne har det – altså i forhold til trivel, sundhed og sygdom

Og i år viser den, at de unge er foregangsmænd og -kvinder. Både når det kommer til de positive og negative historier.

Det er nemlig især de unge i Øst- og Midtjylland, der undgår både rygning og alkoholen. Antallet af daglige rygere blandt de 16-24-årige rykkede sig 14 procent i 2017 og nu 9 procent i 2021. Gennemsnitlig er det 13 procent i 2021, der ryger dagligt mod 16 procent i 2017. Og det er faktisk ekstra positivt, at de unge er så gode til at lade cigaretterne være. De vaner, vi tilegner os – især i en ung alder – er svære at slippe af med. Derfor har personer, der starter med at ryge tidligt, ofte sværere ved at stoppe. Og faktisk viste undersøgelsen, at næsten tre ud af fire ønsker at stoppe med at ryge.

Også alkoholindtaget er på vej nedad

Når det kommer til alkohol, er der også sket et fald. Her er andelen, der drikker mere end 10 genstande ugentligt faldet fra 24 til 18 procent blandt de 16-24-årige fra 2017 til 2021. På landsplan er det tal kun faldet med én procent.

Det er dog skræmmende, at hver fjerde med et højt alkoholforbrug gerne vil drikke mindre – men åbenbart ikke gør det.

Intet indlæg uden corona

Vi er næsten lige sluppet fra coronaens kløer, men desværre kan jeg ikke undgå at nævne den her. De mange restriktioner og krav til isolation har nemlig påvirket det mentale velbefindende hos øst- og midtjyderne. I årene fra 2017 til 2021 er andelen af ensomme gået fra 8 til 14 procent. Og andelen med depressions-symptomer er steget fra 6 til 8 procent, hvilket er meget alarmerende. Samtidig er flere stressede og genereret af angst og anspændthed.

Ikke kun på grund af corona

Desværre skyldes ovenstående tendens ikke kun corona. For siden 2017 er andelen af unge med depressions-symptomer gået fra hver tiende til knap hver femte – og 44 procent af de unge er nu stressede.

Læg dertil at over halvdelen af øst- og midtjyderne nu er overvægtige, og så ser vi desværre en skidt tendens for det generelle sundhedsbillede.

Ud over et stigende antal overvægtige, ser vi samtidig, at færre dyrker idræt og motion (en tendens, der blev yderligere forstærket af corona). En ond spiral, hvor færre dyrker motion, mens flere bliver overvægtige.

Såfremt du kan se, du er ved at blive en del af ovenstående statistik, er du mere end velkommen til at række ud. I Performance Gym specialiserer vi os i livsstilsændringer og med at hjælpe folk vende skuden. Uanset, hvor slemt det står til. Vi ved godt, at især overvægt ikke bare handler om at tage sig sammen – og derfor skræddersyer vi også hvert forløb, så du får præcis den støtte og de råd, du har brug for.

Kilde: https://aarhus.lokalavisen.dk/samfund/ECE13830830/den-mentale-sundhed-er-i-frit-fald-og-hver-anden-er-overvaegtig-tal-som-kalder-paa-handling/?fbclid=IwAR22DVPSi6AZ1B2tPqV3ZBebnmGjfXpTpTnswY1VXYBLVVJMn75gBX49_Oo

Skriv et svar