You are currently viewing Vil du betale 25% mere for at være sund?

Det vil SKAT tilsyneladende, baseret på deres forslag om at pålægge sundhedsfagligt arbejde og undervisning moms.

Lige nu er det sådan, at ovenstående aktiviteter – herunder fitnesscentre, personlig træning og andre “legemsøvelser” – er fritaget fra at betale moms. Med andre ord er der tale om en sundhedsfremmende indsats, da det gør fysisk aktivitet billigere og dermed tilgængeligt for en større del af befolkningen. Den oprindelige ordlyd på fritagelsen er, at “instruktion/undervisning i legemsøvelser” fritages for moms – blot så alle er med.

Hvad er undervisning?

Ovenstående er en vurdering af, hvad undervisning af. Her falder fitness under, som det ser ud lige nu. Men der er lige nu et forslag i høring hos SKAT, hvor det nævnes, at der bør kigges på fortolkningen af “undervisning”. Såfremt forslaget vedtages, betyder det med stor sandsynlighed, at fitnesscentre og lignende fratages deres momsfritagelse.

Det betyder i praksis, at dit medlemsskab i det lokale fitness-center skal incklusiv moms. Og som vi alle godt ved, betyder det, at du kommer til at betale mere. Ingen virksomheder kan miste 25% indtjening over night, så de finder alternative måder at få disse penge ind.

Og det går som regel ud over forbrugeren.

Personlig træning = Undervisning?

Hos Performance Gym PT sætter vi en stor ære i at uddanne og undervise vores klienter, hvorfor vi selvfølgelig vil være kede af det, såfremt vi er nødt til at pålægge vores ydelser moms. For klienten er ydelsen den samme, men vi står i en situation, hvor SKAT nu kan vælge, om de vil understøtte sundhedsfremmende aktiviteter – eller om de vil gøre det endnu sværere at være sund og fysisk aktiv i Danmark.

Det kan så undre alle og enhver, at forslaget overhovedet er blevet stillet, når nu vi ved, at øget motion er med til at sænke omkostningerne i sundhedsvæsnet. Men det rammer selvfølgelig ikke SKAT.

Med den nuværende inflation er det let at se skriften på væggen, såfremt al fitness og personlig træning stiger 25-30%: Færre danskere vil benytte sig af det = flere danskere vil blive “mere usunde” så at sige. Det vil så betyde at nogle fitnesscentre er nødt til at dreje nøglen om, fordi det kræver et vist antal medlemmer at holde åbent.

Det er klart, at det hele er mere indviklet end som så. Men de kolde facts er, at vi lige nu står i en situation, hvor det at træne kan gå hen og blive markant dyrere. Og dét giver ingen mening – slet ikke efter Corona, hvor vi så, at danskerne objektivt set blev mere usunde (Blogs herom).

Udvikling i sagen

Selvom vi muligvis ser ind i en fremtid med markant dyrere motionsmuligheder for danskerne, er der nogle, der kæmper imod. Forslaget om at pålægge fitness og PT moms var til høring i september 2022, hvor PT Danmark blandt andet indsendte et høringssvar.

Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen, Danske Fysioterapeuter og Hjerteforeningen har ligeledes afgivet positive høringssvar og flere danske politikere har tilkendegivet, at de heller ikke ønsker forslaget blive en realitet. Venstre har således indkadt ministeren i samråd om enmet.

Selvom ovenstående lyder positivt, betyder det dog ikke, at SKAT ændrer deres beslutning. Sådan er det jo desværre i Danmark: Blot fordi noget ikke giver mening, bliver det ikke sløjfet.

Måske ens stemme i valgkampen også skal bestemmes af, hvem der ønsker at sætte fokus på en sundere livsstil og på den måde spare samfundet penge?

Vi kæmper videre herfra for at få sundhedsfremmende aktiviteter undtaget af denne (kommende) regel!

Kilder

https://twobrainbusiness.com/saskatchewan-gym-tax-rollback/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=blog-warkentin&fbclid=IwAR1GNEmxNbAC3hqxOATd8Lqa4AQF7WMABUFnzKrkX-9_allyZQZln-WgRHU

https://www.kristeligt-dagblad.dk/fitnessmedlemskaber-kan-blive-meget-dyrere

https://ptdanmark.dk/news/personlig-traening-er-sandsynligvis-pa-vej-til-at-miste-sin-status-som-momsfritaget-aktivitet

 

Skriv et svar