You are currently viewing Danskerne vokser – primært udad

Danskerne vokser. Ikke kun opad, men også udad. Vi bliver med andre ord både højere og tungere.

Markant tungere

I løbet af de seneste 34 år er danske mænd blevet 2,8 cm højere i snit, men hele 9,4 kg tungere. For kvinder hedder tallene 1,6 cm og 9,1 kg. Det er en massiv vægtforøgelse, der ikke kun kan tilskrives højdeforøgelsen.

Tallene kommer fra en befolkningsundersøgelse fortaget af Statens Institut for Folkesunhed.

De danske mænd vejede i snit 77 kg tilbage i 1987, mens det i dag er 86,4 kg. Man kan håbe, det er muskelmasse, der er røget på – men jeg tvivler. Højden er gået fra 177,4 til 180,2 cm.

Kvinderne er vokset fra 165,1 cm til 166,7 og fra 62,3 kg til 71,4 kg.

Helt kort kan det tilskrives blandt andet bedre ernæring og ændret genetik. Vi lever bedre, får mere næring og mere varieret kost (vi har i hvert fald mulighed for det) end i 1987.

 

Bekymrende udvikling

Fordi vægten er steget hurtigere end højden – især for kvinderne – er der en større andel med overvægt. Både overvægt og svær overvægt påvirker udviklingen af en lang række sygdomme negativt (hjerte-kar-sygdomme, diabetes og flere former for kræft). Hvorend det skyldes samfundsudviklingen eller individuelle faktorer er mindre vigtigt – det er et problem uanset hvad.

Adgangen til usund mad og drikke er blevet markant større, mens de fleste sidder mere stille end tidligere – blandt andet fordi vores jobs er blevet mindre fysiske.

Det stiller større krav til dig selv – hvis du ikke bevæger dig nok, vil du tage på og øge din risiko for livsstilssygdomme. Det kan være svært – især hvis du er væk fra 7-17 på kontoret, men det er muligt.

Taget på? Få hjælp til at ændre dine vaner

Hos Performance Gym PT specialiserer vi os i livsstils- og vaneændringer, så din livsstil tilpasses de ændrede krav til dig og din krop. For det er muligt at undgå den unødige ekstra vægt uden at skulle leve af kål og vand.

Ræk ud til os på CJ@performancegym.dk for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.

 

Kilde: https://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/35_2022

Skriv et svar