You are currently viewing Natugler kan have større risiko for at få diabetes

Du kender sikkert udtrykket ‘natugle’ og ‘early bird’. Men vidste du, at din “fugletype” muligvis påvirker din risiko for at udvikle diabetes og hjertekarsygdomme?

Et nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem vores dag- og natcyklusser og fundet, at disse skaber metaboliske forskelle og ændrer kroppens foretrukne energikilde.

Hvad har forskerne fundet ud af?

Helt kort fandt forskerne frem til, at natteugler/folk, der går sent i seng, bruger mindre fedt som energi. Det kan betyde, at deres fedtlagre øges, hvilket øger risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Omvendt forholder det sig for A-mennesker, som i højere grad bruger fedt som energi-kilde. Samtidig er de – ifølge forskerne og forsøget – mere aktive i løbet af dagen og har et dertilhørende højere niveau af “aerobic fitness” (det som de fleste af os ville kalde “bedre kondi”).

Hvordan undersøgte de dette?

Forskerne fra Rutgers University, USA, delte deltagerne (51 styk) ind i to grupper; Natugler og A-mennesker baseret på deres kronotyper (= deres foretrukne perode at være aktive og sove på).

Alle deltagere blev monitoreret i en uge for at vurdere deres aktivitetsmønstre i løbet af dagen. De spiste en kontrolleret kost og skulle faste hen over natten for at undgå en “kost-effekt” på resultatet.

Begge grupper blev testet i 2×15 minutter øvelser; en med moderat og en med høj intensitet på et løbebånd. Herefter målte de deltagernes konditionsniveau, hvor de øgede hældningen på løbebåndet med 2.5% hvert andet minut, indtil deltageren gav op grundet udmattelse.

Deres fund

Gennem disse forsøg fandt forskerne frem til, at A-menneskene brugte mere fedt som energikilde helt generelt. Dette gjaldt både i hvile og under aktivitet. Samtidig var de også mere insulinfølsomme.

Natuglerne var mere insulinresistente, hvilket gør det sværere at fjerne sukker fra blodbanerne og deres kroppe foretrak kulhydrat som energikilde.

Insulinresistens kan indikere en større risiko for at udvikle både type 2-diabetes og hjertekarsygdomme, så det er selvsagt ikke fordelagtigt.

Ikke en konklusion

Det er værd at understrege, at forsøget kun havde 51 deltagere samt at forskerne ikke konkluderer noget på baggrund af deres fund. Næste skridt vil være at undersøge, hvorfor natuglerne har nedsat insulinfølsomhed samt bruger primært kulhydrat til energi. Før vi kender denne sammenhæng, er det ikke muligt at konkludere noget endegyldigt.

Fundene bør dog tages alvorligt for alle, der har en tendens til at gå sent/meget sent i seng. Det er bestemt ikke unaturligt, at du er mindre aktiv, hvis dine vågne timer ligger senere om dagen. Hvor ofte har du eksempelvis set folk løbe en tur klokken 22.00 om aftenen? Det forekommer, men tendensen er klart, at de fleste er mere aktive i dagstimerne og mindre om aftenen.

Derfor: Hvis du er natugle, bør du måske overveje at forsøge at ændre dette. Især hvis du samtidig er (meget) inaktiv, da du potentielt set øger din risiko for at udvikle både diabetes og hjertekarsygdomme.

Kilde : https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220920100754.htm

Skriv et svar