You are currently viewing Nedsæt din risiko for kræft med højintens konditionstræning

HIIT træning har længe været et buzzword i træningsverdenen og det er ikke uden grund. Mange fordele har været koblet til HIIT træning, og nu viser ny forskning, at HIIT træning reducerer risikoen for kræft markant.

HIIT står i øvrigt for High Intensity Interval Training og kan i bund og grund oversættes til kort, højintens træning tæt på maxpuls.

Reducer risikoen for kræft med op til 72%

Forskere fra Tel Aviv University har fundet ud af, at HIIT kan omprogrommaere vores organer til at generere et såkaldt “træningsinduceret metabolisk skjold”. Dette skjold skulle så beskytte dig mod cancer-metastaser. Faktisk med op mod 72 %, hvilket må siges at være ret signifikant.

Forskerne finder, at fysisk træning forebygger bedre mod kræft end nogen anden form for medicin eller medicinsk intervention.

Men det kræver, at du udfører regelmæssig HIIT.

Hvad fandt forskerne frem til?

Undersøgelsen demonstrerede, hvordan HIIT reducerede risikoen for metastatisk kræft markant. Under HIIT, som jo er aerob træning med høj intensitet, hentes energien primært fra sukker, og det er det, der er med til at reducere risikoen.

Regelmæssig HIIT medførte en stigning i antallet af glukosereceptorer i organer såsom lunger, lever og lymfeknuder. Det betyder, at organerne bliver mere effektive til at bruge sukkeret/glukose som brændstof.

For at kræft skal udvikle sig, skal der være energi (her glukose) til rådighed – men fordi organerne bliver mere effektive til at forbrænde/udnytte denne energi, bliver det sværere for kræften at sprede sig, da der ikke er energi til rådighed.

Høj intensitet frem for langvarig cardio

Disse ændringer i organernes evne til at forbrænde sukker forekommer primært ved højintens konditionstræning. Så hvis du tror, at timelange gå- eller løbeture virker lige så godt, må jeg desværre skuffe dig.

Vi snakker spurter af eksempelvis 10-60 sekunder efterfulgt af nærmest hvile – gentaget x antal gange. Det er hårdt, hvis det gøres rigtigt, men forskning viser endnu en gang, at det er sundt for kroppen. Også sundere og mere effektivt end medicinsk intervention.

Grundlæggende vil min anbefaling derfor være at inkludere en form for højintens kardio flere gange ugentligt – såfremt du forsøger at træne kort og effektivt. Det er ofte også sjovere end at være i gang i timevis.

Kilde: https://www.fitnews.dk/hiit-traening-nedsaetter-kraeft-risiko-markant.html

Skriv et svar