You are currently viewing Slow and steady wins the race

De fleste af os har prøvet på at tabe os. Flere af os har prøvet forskellige tilgange. Mange af os har prøvet at tabe sig, altså hvor du er gået ned i vægt.

Men er du overvægtig og ønsker at tabe dig, er det også en god ide at tænke over, hvordan du gør det på en sund måde. For der er rent faktisk forskel på, hvordan du taber dig. Især hvis du er på vej op i årene.

Slow and steady wins the race

Et studie foretaget blandt ældre, overvægtige voksne kiggede på markører for kardiovaskulær sundhed. Forskerne fandt frem, at et mindre kalorieunderskud på cirka 250 kalorier kombineret med moderat træning/motion var at foretrække frem for andre tilgange såsom markant større kalorieunderskud og træning uden kalorieunderskud.

Med foretrække mener jeg, at de her så det bedste fra begge verdener; et solidt vægttab i samme størrelsesorden som de personer, der skar betydeligt flere kalorier fra, kombineret med forbedringer i markører for kardiovaskulær sundhed (altså hjertet og kredsløbet). Forbedringerne for kardiovaskulært helbred var større ved motion kombineret med et lille kalorieunderskud end eksempelvis ved træning alene – på trods af, at det ellers ofte har været opfattelsen.

Her vil nogle nok påpege, at det hænger unægteligt sammen med forsøgspersonerne, der alle var svært overvægtige, hvorfor et vægttab i sig selv vil give en gevinst. Men forskerne så slet ikke de samme forbedringer for de to grupper, hvor de kun lavede motion eller lavede motion, men var i et større kalorieunderskud. Det peger altså på, at det er sundere at tabe sig gennem moderat motion og et lille kalorieunderskud. Det vil nok glæde de fleste, der har prøvet suppekure og andre lignende dødskure.

Gung-ho tilgang ikke at foretrække

Helt generelt lyder ovenstående måske indlysende, men rigtig mange danskere vælger ofte “bare” at fjerne en masse kalorier fra deres hverdag for at tabe sig. Det resulterer så i, at de efter kort tid ikke længere kan holde sulten ud, og så falder de i de samme vaner som tidligere. Mission not accomplished.

Denne gung-ho mentalitet er helt normal, men vi ser gang på gang at de, der lykkes, er dem, der tager det stille og roligt så både krop og psyke kan følge med. Både for at kontrollere sult, træthed og så videre, men også for at få hovedet med i spillet. Et stort vægttab kan være overvældende for de fleste. Specielt, hvis det sker på meget kort tid.

Jeg skal dog huske at sige, at vi ikke alle er ens, og nogle vil også kunne håndtere det helt fint.

Disclaimer

Studiet er ganske vist foretaget blandt 160 stillesiddende voksne mellem 65-79 med svær overvægt, men det giver alligevel stof til eftertanke i forhold til en sund måde at tabe sig på – hvis du altså kan se ud over tallet på vægten. For det er ikke utænkeligt, at samme forhold gør sig gældende for yngre mennesker mellem 30 og 60 eksempelvis.

Skriv et svar