You are currently viewing Myte eller ej: Øger morgentræning din fedtforbrænding?

I fitness-kredse har der altid været de, der mener, at morgentræning (især morgen-cardio) øger fedtforbrændingen. Især træning på tom mave har været en go-to metode til at forbrænde fedt på for mange.

Fra et videnskabeligt synspunkt har der dog aldrig rigtig været evidens for dette.

Set med det synspunkt, kan du roligt sove lidt længere.

Men hvad er egentlig sandheden?

Hvor opstod ideen om morgentræning på tom mave?

Normalvis forbindes vægttab med den gamle traver: “Spis mindre end du forbrænder, så taber du dig.” Og det holder heldigvis stadig. På det punkt er kroppen meget som din bankkonto: Bruger du flere penge, end du tjener, går du i minus. Med fysiologiske briller er det minus dog erstattet med fedt- og vægttab.

Med det in mente, bør det være lige meget, hvornår på dagen du træner. Forbrænder du 400 kalorier på træning om morgenen er det ikke anderledes end hvis det var om aftenen.

Kan være fordele ved morgentræning

En ny undersøgelse viser nu, at det måske ikke er helt ligegyldigt, hvornår på dagen du træner, hvis formålet er fedtforbrænding.

Forskere fra Københavns Universitet (KU) og det svenske Karolinska Institutet (KI herfra) står bag en undersøgelser, der peger på, at træning om formiddagen øger fedtforbrændingen sammenlignet med træning senere på dagen – uafhængigt af madindtag på forhånd.

Forskerne testede hypotesen om, at timing af stressfaktorer, der påvirker glukose- og energiligevægten i kroppen under skiftende forhold for at se, om trænings- og fodringsstatus kunne påvirke forbrændingen af fedtvæv forskelligt.

Og de opdagede, at formiddagstræning fremkaldt en specifik effekt på fedtvævet. Disse resultater antyder, at aktivitet om formiddagen måske er mere effektivt end sent på aftenen – i hvert fald hvis målet er at øge fedtforbrændingen.

Helt konkret var det mus, der blev undersøgt. Og her så forskerne, at de mus, der dyrkede motion om formiddagen, i højere grad oplevede en opregulering af de processer, der frigiver fedtsyrer i blodet.

Fordi studiet er foretaget på mus, er det for tidligt at konkludere, om det også gælder mennesker. Og forskerne melder samtidig ikke noget om, hvor stor forskellen er. Og blandt andet derfor bør resultaterne tages med et gran salt.

Vores anbefaling

Vores anbefaling er således den samme som altid: Træn der, hvor det passer dig bedst.

Vi ser ofte klienter yde markant bedre rent styrkemæssigt senere på dagen sammenlignet med morgen, hvorfor disse personer med al sandsynlighed vil opleve bedre resultater ved at træne her, frem for om morgenen, hvor deres ydeevne måske er reduceret. Derimod ser vi mange have stor effekt af træning inden dagen kalder. Ingen jobbet starter, ingen ungerne skal hentes og inden hverdagens fart tager til – Den bedste træning er den der udføres.

Du bør altså træne der, hvor det passer dig bedst, fordi den bedste træning stadig er den, der udføres – og det er alt andet lige sjovere at træne på et selvvalgt tidspunkt end tidligt om morgenen, fordi det skulle være bedre. Eller sent på dagen hvis dette nu ikke skulle passer ind…

Kilde: https://news.ki.se/time-of-day-may-determine-the-amount-of-fat-burned-by-exercise

Skriv et svar