You are currently viewing 8. klasses elever tager på som følge af Corona

Lige knap 8 kilo tog eleverne fra en dansk 8. klasse på i løbet af det første års Coronanedlukning.

Og det er kritisk. Kommer de ikke i form igen, er det sandsynligt, at det fører til en række livsstilssygdomme med sig senere hen.

Rutinerne er væk

Som følge af nedlukningen og dertilhørende hjemmeundervisningen, ender børnene med at sidde derhjemme foran computeren efterfulgt af mere tid foran computeren eller fjernsynet. Det giver næsten sig selv, når man fjerner nødvendigheden for at bevæge sig. Det samme rammer de kontoransatte, der er hjemsendt; transport til/fra arbejde er væk, mindre gåture på arbejdspladsen og er væk. Samtidig er alt sport og fitness lukket, så det stiller større krav til den enkelte at komme udenfor og dyrke motion.

Bliver syge senere hen

Det er dog ekstra kritisk for børnene ikke at udvikle overvægt tidligt i livet. Al forskning peger på, at overvægt i barndommen øger risikoen for at udvikle livsstilssygdomme senere i livet.

Den danske 8. klasse, der er nævnt i indledningen, er en del af forskningsprojekt på Syddansk Universitet i samarbejde med TV2. Forskere undersøgte sundheden i klassen, og det er kun gået én vej: Nedad.

Børnene øgede deres fedtprocent markant, mens deres blodtryk også steg. Samtidig tog de i snit 7.6kg på. Heraf 3.3kg rent fedt.

For mange af børnene skyldtes dette klart fraværet af intens sport såsom fodbold, der nævnes eksplicit af forskerne. Især pigerne er ramt, hvor de i snit har øget deres fedtprocent med 6.7% mod drengenes 2.7%.

I samme periode har de blot øget deres muskelmasse med 2%, hvilket er lavt for børn i den alder.

Udviklingen skal vendes

Vender vi ikke denne udvikling og får åbnet op for så meget sport som muligt (nu er udendørs idræt endelig åbnet igen), risikerer vi, at pandemien kommer til at hjemsøge vores børn i fremtiden.

Børnene skal hurtigst muligt igang med at dyrke sport igen, da overvægt og høj fedtprocent fører til sygdomme såsom diabetes og hjertekredsløbsproblemer.

Ser man bort fra de hårde data, så påvirker fraværet af sport også det mentale overskud og ens humør – noget de fleste af os sikkert kan genkende.

Så har du børn, der ikke er kommet igang med at dyrke sport igen efter nedlukningen, gør du dem en kæmpe bjørnetjeneste, hvis du ikke gør alt, hvad du kan, for at få dem tilbage på sporet.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Lars Olesen

    Jeg synes, der konkluderes lidt hårdt i forhold til de 11 elever fra en 8. klassen, som blev undersøgt.

    Detektor har gennemgået resultaterne – https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-kun-11-boern-blev-maalt-og-vejet-da-tv2-fortalte-om-en-langt-fra-normal.

    – Pigerne er vokset 4,2 cm i højde og har taget 5,9 kg på i vægt (heraf 1,5 kg muskelmasse og 5,3 kg fedtmasse) – det svarer til at pigernes fedtprocent er øget med 6,7%
    – Drengene er vokset 9,4 cm i højde og har taget 9,6 kg på i vægt (heraf 5 kg muskelmasse og 0,5 kg fedtmasse), hvilket svarer til at drengenes fedtprocent er faldet med 2,2 procent

    Pigerne ligger en lille smule over det forventede i forhold til stigningen i fedtprocent, men ikke så meget, som absolutte vægtøgninger indikerer. Det kan jo ikke ses uden at sammenligne med, hvor meget højere børnene er blevet.

    Blodtrykket er steget for både drenge og piger, og det er hvilepulsen også. Forskellen mellem første og anden måling var imidlertid at der ved anden måling var et kamerahold til stede, hvilket formentlig betyder noget både for blodtryk og hvilepuls.

Skriv et svar