You are currently viewing Filosofi – Skifter din træner som vinden blæser?

Jeg er enormt stor tilhænger af viden og uddannelse. Og enormt stor tilhænger af at man aldrig kan blive for dygtig. Derfor sigter jeg konstant efter at forbedre mit eget niveau inden for alle områder jeg arbejder med, såvel træning, kost, funktionel medicin, forretning, personlig udvikling og ledelse. Men jeg er også enormt bevist om at være kritisk, yderst kritisk.

Dog ser jeg en interessant ting ved denne branche – Måske den også gælder andre brancher? Mange trænere mangler en filosofi, og er derfor alt for lette at forvirre, ryste og falder pludselig uden for deres egen forretningsområde. De forvirrer deres følgere og mulige kunder trods det ikke er hensigten. Dette sker ofte ved at de tager en uddannelse, eller certificering. Jeg ser det ofte, næsten altid, for nye trænere. Eller trænere der i bund og grund ikke har styr på deres filosofi.

Filosofi (Græsk φιλοσοφία, philosophia, “kærlighed til visdom”), er studiet af generelle og fundamentale problemer vedrørende emner som eksistens, værdi, bevidsthed og sprog. Termen er formentlig skabt af Pythagoras.”

Det der ofte sker, er at en træner tager en kort certificering, med en såkaldte guru i udlandet. Guru´s har det med at skabe eksakter. “Kulhydrater feder” “Højt proteinindtag er afgørende” “For optimale resultater skal du kun træne 4x om ugen” “Cardio er godt” “Cardio er skidt for fedttab” “Paleo er den bedste tilgang”. Pludselig kommer denne træner hjem og ændrer hele sin tilgang for såvel kost som træning. Træningen er pludselig totalt ændret fra basis styrketræning til mindre styrketræning, mere mobilitet, mere cardio og mere afstressende tilgange eller den anden vej rundt – Pludselig skal volumen oppes markant, og styrketræning er det eneste ene. Okklusionstræning, kæder og elastikker skal pludselig bruges på alle tænkelige øvelser, uden den mindste begrundelse eller grund. Kosten ændres fra middel indtag kulhydrat til meget lavt indtag kulhydrat, eller andre tossede tiltag. Pludselig tror træneren ikke længere på de måle-værktøjer han/hun har brugt i årevis, fordi guru´n pludselig har kritiseret disse og nu mener HRV, DEXA, blodprøver og andre værktøjer er de eneste ene.

I bund og grund sker dette grundet mangel på filosofi og basis viden. Helt ned til basal viden om cellelære, fysiologi, anatomi, endokrinologi, kost, træning, kosttilskud osv. Hvis man har helt styr på sin basale viden er man ikke så nem at ryste. Men hvis denne basale viden er manglende leder mange konstant efter “det nye”. Det nye kommer desværre ofte i denne branche og sælger ofte godt. Hvis vi skal lære vores klienter at “det nye hurtige fix” ikke findes, kræver det at trænerne selv begynder, at erkende, at de mangler basis viden og filosofi.

Mit råd er altid: tag afsted på kurser og certificringer, men vær kritisk. Yderst kritisk.

Dette gælder også når du booker en personlig træner. Hvis træneren ofte redikalt har skiftet filosofi, så vær kritisk.

Skriv et svar